Casa L

Autor(i):
arhitect Istvan Levente Szöcs
Biroul:
TEKTUM ARHITECTURĂ & ARTĂ
Colaboratori:
structura Optimart project SRL
instalații Secoplan SRL
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: D+P+M / Sd: 298 m2 / Su: 202 m2 / POT: 21 / CUT: 0.48 / Cost: 700 €/m2

Comentariul autorului:

Casa unifamilială este situată pe un versant nordic din Cluj ce oferă o perspectivă spectaculoasă spre cartierul Dâmbul Rotund și spre dealurile din depărtare. Planul casei este organizat pe 3 niveluri : demisol, parter și mansardă. Demisolul adăpostește o pivniță, un spațiu de depozitare și centrala termică. În spațiul mansardei sunt dispuse trei dormitoare și o baie. Din punct de vedere al organizării spațiale principala preocupare a fost aceea de a oferi însorire optimă spațiilor de zi, în ciuda orientării nordice a pantei.
Grija pentru captarea luminii a dus la soluția ca spațiile principale să dispună de minim două deschideri generoase: o deschidere cu vedere spre panoramă și o suprafață vitrată orientată spre lumină sud/vest. Astfel s-au creat două zone exterioare acoperite: pe partea sudică și vestică copertina, element arhitectural vizibil din stradă ce acoperă un car-port și protejează zonele de acces în casă. Conform soluției arhitecturale spatiile de trecere din exterior în interior sunt decupate din planul fațadei si sunt placate cu lemn natur. Pe fatada la stradă copertina executată din beton armat aparent este reinterpretarea prispei tradiționale. Pe partea nord spre curte interioară s-a dorit o legătură spațială optimă între camera de zi-sufragerie-spațiul verde. Astfel terasa acoperită a devenit un loc foarte special pentru familie: o cameră în aer liber ce leagă spațiile de zi situate la parter.
Per ansamblu ne-am folosit de tehnici și materiale contemporane: jgheab ascuns, copertine titan-zinc, soclu beton armat aparent. În același timp arhitectura casei integrează materiale și elemente specifice limbajului arhitectural tradițional transilvănean: acoperiș în pantă, prispă, fațade tencuite, lemn, țigle ceramice.