Birou Fischer

Autor(i):
Tóthfalusi Gábor
Szőcs István Levente
Biroul:
TEKTUM ARHITECTURĂ & ARTĂ
Colaboratori:
structură- TOPPROIECT SRL, ing. Oltean Mihai
instalații- GRADINSTAL SRL, ing. Marian Aurelian, Paul Biriș
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Parametri:
RH: P+E / Sd: 1896 m2 / Su: 1733 m2 / POT: 41 / CUT: 0.60

Comentariul autorului:

Terenul se află în zona de restructurare cu caracter industrial din cartierul Gruia, Cluj-Napoca.

Beneficiarul, o firmă internațională, a dorit ca noul sediu să fie o clădire cu identitate arhitecturală bine definită. Tema de proiectare prevede o clădire cu funcțiune mixtă ce înglobează sediul de firmă, zonă de depozitare, zona pentru logistică și birouri.
Orientarea clădirii este influențată de vecinătăți, construcția este vizibilă dinspre deal, drumul ce coboară pe Tăietura Turcului spre calea ferată.
Dificultatea proiectului era dată de organizarea spațială a trei zone diferite din punct de vedere funcțional, fără intersectarea fluxurilor individuale. Astfel, circulațiile interioare sunt rezolvate prin două case de scară independente: una care deservește spațiile aflate la etaj, dedicate personalului angajat în depozit și o casă de scară cu acces direct în birourile open-space având rol reprezentativ.

Structura planimetrică se reflectă în volumetria proiectată: zona depozitului la nivelul parterului și spații de birouri la nivelul etajului.

Volumul clădirii este bine ”ancorat” în teren prin soclul înalt, executat din elemente de beton armat aparent. Pe fațade s-a propus un ritm din panouri prefabricate.
Pe frontul dinspre strada de unde se face accesul și pe fațada principală – cea orientată spre calea ferată - s-a proiectat o copertină de oțel.

Atât pentru exteriorul cât și pentru interiorul construcției s-a propus utilizarea unor materiale specifice zonelor industriale - beton aparent, metal, lemn stratificat aparent, elemente prefabricate - și evidențierea lor prin tehnici speciale de punere în operă. Culorile alese sunt în concordanță cu identitatea vizuală al firmei.

Materialitatea puternică, atenția la detalii și limbajul arhitectural original sunt caracteristicile principale ale proiectului.