ISHO Office

Autor(i):
arh. Dan Munteanu, arh. Dan Damian, Bogdan Raț, arh. Adina Szitar
Biroul:
ATELIER 21
Colaboratori:
ALPIN CONSULTING SRL, ZERGON SRL, DACCONS SRL, AGASI SRL, MELBOINSTAL SRL, ALUSYSTEM SRL, FOTO: OVIDIU MICSA (ADMO STUDIO)
Localizare:
România, jud. Timiș, Timișoara
Parametri:
RH: S+P+7E+NT / Sd: 69980 m2 / Su: 65800 m2 / POT: 70 / CUT: 4.00

Comentariul autorului:

ISHO Office este construit pe durata a 4 ani în 3 etape conectate după un traseu clar, fiind exprimat perimetral printr-o alternanță succesivă de suprafețe ample tip „all glass” ce contribuie la plasarea în contemporaneitate a imobilului și de arii vaste afirmate tridimensional prin pile verticale albe proiectate pe un fundal vitrat, pile al căror ritm și proporție amintesc de colonadele raționalismului italian. Fațada principală este înveșmântată integral în ritmul verticalității, ritm ce iterează în permanență contrastul dintre elansare și statornicie și intermediază gradual contactul pietonalului cu volumul clădirii. Decupajul îndrăzneț al gangului pe trei nivele ce se deschide din această fațadă ignoră perpendicularitatea pe axul străzii adiacente, nelăsând deoparte istoria locului în care se înscrie proiectul și permițând astfel pietonului să admire prin poarta creată un reper arhitectonic al cartierului istoric învecinat: biserica romano-catolică Millenium. În planeitatea fațadelor vitrate ce crează un fundal cu efect scenografic prin oglindirea arhitecturii ce se vrea edificată în cadrul dezvoltării imobiliare ISHO se poate observa rafinat articulată signalistica ce marchează capătul de perspectivă al accesului dinspre podul ce traversează râul Bega. Aceste succesiuni de fațade ce afirmă și reflectă sugerează caracterul de atemporalitate al clădirii.
Volumul suprateran conține funcțiuni publice la parter și birouri tip open-space pe celelalte 7 etaje. Etajul tehnic participă la volumetrie, fiind retras ca și conținut. Întreg volumul se așează pe o zonă de piață minerală publică ce sprijină la rândul său pe un parcaj subteran. În piațetă apare ca o surpriză organică neașteptată volumul parter al pavilionului expozițional. Purismul culorilor alese in edificare este innobilat de accentele cupru marcate atât prin fine detalii ale tâmplariei exterioare, prin inserții pe fundalurile neutre de alb și sticlă pastel ale spațiilor comune, cât și de tavanul vibrant al gangului exterior și al zonelor de recepție mobilate în nuanțe pudrate.