Capelă mortuară - Tușnad Nou

Autor(i):
arh. Korodi Szabolcs
arh. Biró Katalin
Biroul:
Sc Vallum Srl, Miercurea Ciuc
Colaboratori:
proiect faza concept Sc Vallum Srl, Miercurea Ciuc,
arh. Korodi Szabolcs, arh. Gergely Attila, arh. Pongrácz Eszter, arh. Balázs-Bécsi Judit, arh. Biró Katalin

Coautori:
proiect de rezistenţă: Vallum Srl – ing. Oláh Mónika
instalaţii sanitare: ing. Antal Attila
instalații electrice: ing. Bartos Mihály
studiu geotehnic: ing. Albert Zoltán
topografie: top. Boga János
Localizare:
România, jud. Harghita, Comuna Tușnad, sat Tușnad Nou
Parametri:
RH: parter / Sd: 110 m2 / Su: 89 m2 / POT: 4 / CUT: 0.05

Comentariul autorului:

Amplasamentul se află în comuna Tușnad, în intravilanul satului Tușnad Nou, pe marginea localității, la capătul unui drum comunal, în zona acces în incinta cimitirului. Terenul destinat capelei mortuare este caracterizat de o topografie și anturaj natural particular, o suprafață plană este înconjurată de un taluz semicircular, cu vegetație joasă și înaltă. Amplasamentul face tranziția între zona construită, cea naturală și cea a cimitirului situat pe un deal deasupra satului.
În localitatea Tușnad, ca și în regiune, înainte de înmormântare catafalcul se amenaja în casele de locuit, rare ori în biserică. Conform reglementărilor sanitare, a fost necesară construirea unei capele mortuare. Terenul destinat construcției se află la o distanță semnificativă de ultimele gospodării tradiționale a localității dar și de mormintele din cimitir. Amplasamentul în sine nu reprezintă o locație deosebită, nu are perspectivă spre un peisaj natural sau spre ansamblul satului, care ar ușura împăcarea. Totuși spațiul creat prin relieful existent, vegetație, gard propus spre stradă și însăși modul de amplasare a capelei dă naștere unui loc intim, meditativ, potrivit pentru ceremonia de înmormântare.
Forma concepută a capelei mortuare se integrează în acest anturaj particular, natural, întărește valorile lui. Clopotnița ieșită un pic în față este capăt de perspectivă dinspre drumul de acces, și obiect în jurul căreia se organizează spațiul amenajat. Întâmpină pe cei care vin pentru ceremonia de înmormântare sau în cimitir, și totodată își ia rămas bun de la cei plecați dintre noi. Volumetria capelei deopotrivă se evidențiază și se înscrie în peisaj. Ea s-a realizat integral din lemn, material local.
Din păcate în timpul execuției lucrărilor o parte din vegetația înaltă a dispărut, deși era una dintre elementele compoziționale importante. Astfel construcția nu se definește ca una terminată, ea va deveni completă doar cu lucrări peisagistice, care sperăm că se vor finaliza în viitor.
Capela mortuară se compune din două corpuri. Primul este formată din clopotnița și spațiul acoperit de tranziție către capelă. Aici se mai găsesc camera mortuară (frigorifică) și un depozit. În cea din spate sunt funcţiuni anexe: grupurile sanitare şi o platformă acoperită pentru depozitul deşeurilor rezultate din întreținerea cimitirului.