Casa „Biblioteca”

Autor(i):
Wenczel Attila
Biroul:
Parasite Studio
Colaboratori:
Toma Claudiu, Ianko Norbert, Lannert Cristian, RSD Construct, Galignum BT
Localizare:
România, jud. Timiș, Dumbravita
Parametri:
RH: P+1E / Sd: 310 m2 / Su: 240 m2 / POT: 20 / CUT: 0.30 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Proiectul propune o locuinta construita si organizata in jurul unui miez central. Daca, de cele mai multe ori, acest miez central este constrituit de vatra, de aceasta data, in mijloc se afla biblioteca care acopera peretele central pe doua niveluri si scara. Sunt doua elemente constituite de o parte si de alta a unui zid central, care impreuna indeamna la ascendenta, atat fizica, cat si spirituala.
Intregul spatiu al casei devine astfel orientat in functie de aceste doua elemente care constituie miezul. Camerele aflate atat la parter, cat si la nivelul etajului il inconjoara si il acceseaza, formand un traseu continuu prin spatiul interior al locuintei.
Volumul este inchis spre strada si spre vecini, avand deschideri parcimonios plasate pe invelisul
alb, in contrast cu deschiderea generoasa a livingului, spre zona terasei si spre curte verde din spate. Livingul, aflat la parter, este spatiul principal al locuintei. Acesta se deschide aproape total inspre spatele curtii. Acesta spatiu este acoperit cu o plasa textila, care formeaza o suprafata accesibila, de la nivelul pasarelei de la etaj. Acest nivel intermediar transparent, lasa vizibil spatiul etajului si activitatea copiilor. Totodata, lumina patrunde dinspre nivelul superior, marcand pe intrega perioada a zilei diferitele locuri ale camerei de zi.
Locul de luat masa, bucataria si spatiul biroului inchid acest miez la nivelul parterului.
Odata parcursa scara spre etaj, se ajunge la nivelul dormitoarelor. Pasarela aflata de-a lungul bibliotecii leaga si separa inn acelasi timp zona parintilor de cea a copiilor. De-a lungul ei, deasupra livingului si activitatilor desfasurate la nivelul parterului se intinde acesta retea textila care lasa liber jocul copiilor intr-un singur spatiu de zi, etajat. Plasa creaza o legatura intre toti membrii familiei care, desi posibil aflati pe niveluri diferite, pot fi mereu impreuna.
Suprafata de calcare a curtii de acces, este acoperita cu piatra, in contrast cu spurafata calda, din lemn, a terasei livingului. Impreuna cu amenajarea exterioara, casa devine o colectie de locuri, atat interioare cat si exterioare, care se deschid unele spre altele si comunica.