Zilele Arhitecturii Balneare la Govora

Autor(i):
arh. Ștefania Hîrleață
ist. artă Irina Leca
arh. Radu Tîrcă
Biroul:
Studiogovora
Colaboratori:
Gabriela Solomon
Catinca Mănăilă
Cristina Chira
Alina Georgescu
Ioana Pătrășcoiu
Anamaria Răvar
Roxana Mazilu
Ana Maria Galea
Daniel Csikos
Răzvan Pascu
Ákos Zemba
Andrei Mitișor
Eranio Petruska
Alexandru Solomon
Alex Purcaru
Diana Culescu
Nicholas Triboi
Departamentul de Științe Tehnice, UAUIM
Localizare:
România, jud. Vâlcea, Băile Govora
Parametri:
RH: -

Comentariul autorului:

Zilele Arhitecturii Balneare la Govora (două ediții) este un eveniment dedicat revitalizării patrimoniului local, prin artă și implicare civică.
Orașul Băile Govora deține valori arhitecturale, peisagere și urbanistice care, alături de cele balneare și naturale, pot diferenția orașul ca destinație și pot oferi un mediu plăcut localnicilor. Totuși, fondul istoric este într-o stare precară, iar autoritățile publice și Societatea Băile Govora, principalul proprietar al clădirilor balneare, întârzie în a identifica soluții.
Deși are aproape 2000 de locuitori și este o destinație turistică în creștere, în urma reabilitării Hotelului Palace, a Cazinoului și a Parcului Balnear, orașul nu are o ofertă culturală satisfăcătoare, iar cea existentă nu valorifică arhitectura locală. Evoluția istorică, socială și arhitecturală a orașului poate fi citită în fondul construit existent, însă, în lipsa oricărei interpretări, aceasta rămâne inaccesibilă publicului nespecializat, rămas să deplângă starea îngrijorătoare a clădirilor istorice reprezentative.
Din această nevoie a apărut ideea unui eveniment de o săptămână, care să integreze clădirile ce compun patrimoniul balnear al stațiunii - restaurate sau nu - într-o serie de activități culturale care să atragă atât turiștii, cât și localnicii, și să le ofere noi moduri de a interacționa cu fondul construit. Prima ediție ZABG a avut loc în 2020 și a inclus tururi ghidate, o expoziție dedicată evoluției arhitecturale locale, video mapping pe clădiri, grație colectivului festivalului de arte vizuale Amural (Hotelul Palace, Uzina electrică, Vila Ivanovici, Foișorul interbelic), o vânătoare de comori arhitecturale, ateliere de restaurare, peisaj și arboricultură și seri de storytelling cu comunitatea locală. În 2021, activitățile s-au diversificat, integrând alte două clădiri reprezentative: Cazinoul (arh. Virginia Andreescu Haret), rămas în memoria colectivă ca cinematograf, și Pavilionul de Băi (arh. Ernest Doneaud). Programul a inclus în continuare tururi ghidate tematice, video-mapping, o vânătoare de comori arhitecturale, cărora li s-au adăugat un recital de jazz în Foișorul interbelic restaurat și proiecții de film în Cazinou, precum și o expoziție de proiecte de reabilitare realizate de studenții arhitecți ai UAUIM pentru Vila Ivanovici.
Cele două ediții ale Zilelor Arhitecturii Balneare la Govora au atras un public de câteva sute de persoane - turiști, localnici și public din orașele din apropiere. Reacția participanților a fost una de entuziasm și curiozitate, aceștia, în special localnicii, dorind ca evenimentul să continue și să crească într-un festival cultural local.