Centru de cercetare în tehnologie arhitecturală, Măgurele

Autor(i):
Mihai Pandele
Îndrumători:
conf. dr. arh. Daniel Comșa
lect. dr. arh. Monica Mureșanu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+3

Comentariul autorului:

Proiectul de diplomă propune mai întâi crearea unui departament în cadrul Noului Bauhaus European numit HECSA (Human Environment Computational Solutions Agency) care are scopul de a combina eforturile actuale divergente din domeniul design-ului computațional într-o operațiune coerentă la nivel european. Departamentul vine cu soluții pentru așezările umane apelând la design pe bază de dovezi care necesită multă putere de calcul. Proiectul propune o filială a HECSA în România, situată în pădurea în formă de cerc din orașul Măgurele, în care se află Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (cunoscut sub numele popular “Laserul de la Măgurele”), cea mai importantă instalație din lume în domeniul fizicii fotonucleare. Prezența acestei infrastructuri de cercetare oferă ocazia pentru Măgurele de a deveni un ecosistem de inovare bazat pe transferuri tehnologice. Dezvoltarea arhitectural-urbanistică a acestui sistem poate fi ghidată de filiala HECSA care colaborează cu instituțiile științifice existente.
Ansamblul HECSA se situează între celelalte instituții și șoseaua de centură a Bucureștiului. Clădirea detaliată din proiect este în relația cea mai directă cu viitoarea stație de tren de pe viitoarea cale ferată de centură a Bucureștiului. Aceasta conține săli de conferințe, cafenea, spații administrative, ateliere, birouri pentru firme mici, un restaurant și un spațiu experimental de coworking bazat pe tehnologie VR și AR. Astfel, clădirea este principala punte de relații cu publicul a ansamblului HECSA.
Cele mai expuse segmente ale fațadelor corespund celor mai publice funcțiuni din clădire și au tratament mai sofisticat, în timp ce segmentele aflate în pădure sunt tratate pentru a promova percepția de la interior a cadrului natural. Astfel, atât configurația funcțională cât și tratamentul fațadelor este dictat de urmatoarele dualități: a fi înafara sau în interiorul pădurii, a fi public sau semipublic, percepția dinspre exterior sau percepția dinspre interior. Sustenabilitatea energetică este asigurată prin sisteme de parasolare atât fixe cât și mobile. O furtună de reflexii în timpul zilei, precum și strălucirea iluminatului interior pe timpul serii invită vizitatorul să exploreze cea mai publică clădire a HECSA, care devine o poartă pentru tot ansamblul. Ca un manifest pentru fabricația digitală, element vital în transpunerea în realitate a design-ului computațional, o masă din plăci de alamă cu curbură foarte variabilă îmbracă scara principală, tavanul și elementele structurale în primele segmente ale clădirii. La capătul dinspre pădure al clădirii, în spațiul de co-working, percepția utilizatorului încetează să mai fie limitată de lumea reală. Atelierul experimental are mai multe aplicații în care realitatea este augmentată pentru a ameliora condițiile de lucru, a analiza și gestiona comportamentul utilizatorilor în relație cu spațiul virtual și a vizualiza strategii de dezvoltare care contribuie la misiunea HECSA.