Sustainable Living Hub

Autor(i):
Alexandra Berdan, Ștefania Borș, Adriana Mihaela Gheorghiescu, Ștefania-Ioana Lupan, Ciprian Buzdugan, Bogdan Curelariu
Biroul:
A+noima | MIOLK | aPunct
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Sustainable Living Hub este un proiect de regenerare urbană și de reconversie a unei foste hale-atelier într-un spațiu viu—o grădină-club-atelier-bibliotecă-hub-bistro pentru comunitate.
Misiunea acestui proiect vizează construirea unui set de experiențe care să mute atenția de la mai mult la mai bine și regândirea noțiunii de suficient via o serie de spații a cărui numitor comun este ideea de sustenabilitate, cu tot ce presupune ea.
Spațiul propus (astăzi neutilizat) spre revitalizare este o hală industrială, construită în anii ‘60 cu rol educațional (laborator de vopsire a textilelor). Un spațiu înalt, cu ziduri groase, instalații care i-au modelat arhitectura (șanțuri și gropi în pardoseală, pereți dubli, guri de ventilare) și un luminator central, generos.
Conceptul de arhitectură a pornit de la a înțelege, a folosi și a pune în valoare ceea ce este deja acolo. Am adus Grădina în interior și am privit hala ca un „monument” - o prezență puternică și acolo de facto. Hala ne-a oferit tot ceea ce aveam nevoie: un spațiu cu o amploare și amplitudine care poate acomoda toată complexitatea funcțională a viitorului hub și lumina exclusiv zenitală care dă viață și dinamism spațiului.
Prin arhitectura propusă sunt aduse împreună în același spațiu cele trei dimensiuni ale viziunii „Mai Bine”:
• Dimensiunea TEXTILĂ - reciclare și prototipare
• Dimensiunea ALIMENTARĂ - încurajarea unei alimentații slow food și a reflexului de reciclare până la nivel de compost
• Dimensiunea SOCIALĂ - răspândirea modelelor sănătoase, crearea unei culturi a consumului responsabil.
Într-o abordare holistică a temei, aceste trei dimensiuni nasc spații care compun împreună un traseu coerent în care experiențele spațiale se împletesc cu cele culinare, sociale și de învățare.
Intervențiile sunt minimale, dar strategice. Două „insule” care acomodează funcțiunile tari și devin componentele majore ale Hub-ului:
• Zona de prototipare textilă a REDU-LAB și
• Zona de preparare și experiment culinar a CUIB-LAB
Cele două insule funcționale modelează traseul prin spațiul halei, controlează percepțiile, creează experiențe multiple: ești expus sau protejat, vezi totul sau foarte puțin, ești singur sau împreună cu ceilalți, urci și cobori, mergi înainte, cotești sau te întorci. Spațiul rămas liber, lasă loc tuturor funcțiunilor sociale: barul, magazinul, biblioteca, care se înlănțuie secvențial. Traseul este punctat de spații de stat, de studiu, de producție, comerciale și de relaxare. Aventura se împletește cu învățarea, relaxarea cu dinamismul descoperirii, consumul cu producția. Un duo al extremelor care funcționează de minune și dă forță spațiului.

link animație - prezentare proiect: https://vimeo.com/manage/videos/587886854