Sky Port City

Autor(i):
Birou arhitectura - A26 Studio
arh. Cătălin Iacob
arh. Cătălin Cârstea
arh. Gabriel Chivu
arh. Gabriela David
arh. Mihaela Ilie
arh. Roxana Zahariea
arh. Raluca Zahariea
arh. Alexandra Dochia
Colaboratori:
Birou arhitectura - A26 Studio
arh. Cătălin Iacob
arh. Cătălin Cârstea
arh. Gabriel Chivu
arh. Gabriela David
arh. Mihaela Ilie
arh. Roxana Zahariea
arh. Raluca Zahariea
arh. Alexandra Dochia
Localizare:
România

Comentariul autorului:

O particularitate a terenului studiat este portul, situat între limita noastră de proprietate și mare, motiv pentru care propunerea va respecta “spectacolul de mișcare” al tuturor utilajelor grele industriale. Etajele superioare și clădirile supraînălțate deasupra orașului și portului deschid perspectiva către obiectul principal din planul doi și anume către mare și spectacolul dinamic oferit de aceasta.
Conceptul “SkyPort City” dorește să creeze un spațiu urban animat, un amestec de funcții publice și private atât pe orizontală, cât și pe verticală. Pentru a menține viziunea de ansamblu, clădirile sunt atât ridicate, cât și înclinate luând în considerare elementele unice ale amplasamentului.
Salonic se ridică după o perioadă dificilă din punct de vedere economic, atrăgând investitori noi ce ajută la revitalizarea orașului.
Ne dorim să implementăm o promenadă înaltată care să deservească familiilor, plimbărilor în aer liber și mersului cu bicicleta, dar care să reducă în același timp și timpul de deplasare la si de la serviciu. Pe măsură ce, cetățenii europeni încep să se întoarcă încet spre biciclete, acesta va fi un lucru modest, dar important pentru oraș.
Promenada înălțată este prevăzută să cuprindă, de asemenea, viitoare snack-baruri, cafenele, spații comerciale, spații de relaxare, zone umbrite și locații pentru fotografii.Clădirea înclinată este proiectată pentru a evita umbrirea spațiului public de la nivelul solului și a clădirilor învecinate, deasemenea la poziționarea corpurilor de clădire pe amplasament am ținut cont de frontul stradal existent,ce are deschidere spre mare.
Clădirile înălțate sunt intercalate pentru a menține o lumină solară optimă și vederi globale asupra orașului și a mării.
Văzut dinspre mare ansamblul Sky Port City va fi perceput ca un simbol al ingeniozității orașului.
Ca o concluzie la studiul evoluției, istoriei, arhitecturii, istoriei comerciale culturale și maritime din Salonic, fuzionăm- marea, portul, situl, orașul și cetățenii săi. Cele mai importante aspecte care fac posibilă această îmbinare sunt includerea portului ca „teatru de mișcare”, menținerea mândriei sale istorice maritime și civice, cu impactul social și cultural al extinderii și modernizării promenadei asupra orașului.
Proiectul nostru aduce evoluția în zilele moderne și este omagiul perfect adus echipei conduse de Ernest Hebrard, atribuită planurilor de reconstrucție din 1919.