Ansamblu de locuințe Avangarde VII

Autor(i):
Republic of Architects:
Emil Burbea-Milescu, Radu-Tudor Ponta, Oana-Gabriela Iacob;
Andrei Cătălin Voica
Biroul:
REPUBLIC OF ARCHITECTS
Colaboratori:
Structuri : RANTECH PROIECT SRL
Instalații : MARNA PROIECT GROUP
Fotografii : VLAD ALBU
Localizare:
România, jud. Ilfov, BUCHAREST
Parametri:
RH: P+E+M / Sd: 2975 m2 / POT: 23 / CUT: 0.70

Comentariul autorului:

Dezvoltarea în periferii a Bucureștiului se extinde cu rapiditate pentru a cuprinde multe dintre localitățile satelit ale orașului. În aceste locuri urbanizarea acoperă foste terenuri agricole, introduse în intravilan pentru a construi locuințe izolate, cuplate sau înșiruite, mai rar, chiar locuințe colective. Aceste investiții urmăresc geometria parcelarului agrar unde terenuri înguste și adânci, dezvoltate pentru maximizarea parametrilor profitabili lasă un minimum de loc comun de regulă dedicat traficului sau parcărilor.
Acest proiect imobiliar a avut de rezolvat o temă simplă: locuinţe înşiruite, cât mai ieftine cu putinţă, asezate ordonat într-unul din câmpurile din periferiile Bucureştiului din Voluntari. Preliminar, dezvoltatorul avusese experienta construirii a încă şase ansambluri similare, cu case identice aşezate liniar vis-à-vis de locurile de parcare. Unul dintre aceste proiecte, Avangarde III, a fost construit tot de Republic of Architects şi prezentat în cadrul BNA 2016. În acel moment, cerinţa principală a acelei colaborări fost realizarea unor locuinţe asemănătoare cu ansamblurile în ceea ce priveşte atât costurile, cât şi tehnologiile de construire folosite anterior şi adăugarea unor mici artificii, de “design”, care să particularizeze atât aceasta investiţie între multele ansambluri anodine construite recent, cât şi nevoia de diferenţiere a viitorilor proprietari.
Schema a fost reluată identic cu ansamblul Avangarde VII, fără modificări majore de partiu şi configuraţie. Upgrade-ul adus după aceşti ani a fost legat de alegerea finisajelor, gestionarea faţadelor şi amenajările de exterior. Prezenţa puternică a instalaţiilor în faţa caselor a împiedicat plantarea, de unde a apărut necesitatea construirii unor pergole pentru glicină.