„O casă de om”

Autor(i):
arh. Marian Moiceanu
Biroul:
M&M Concept 2003 s.r.l.
Colaboratori:
Verificator atestat M.C.C. pentru Studiul Istoric - arh. ing. Aurora Tarsoaga.
Expert atestat M.C.C. pentru documentatia de Arhitectura - dr.arh. Ruxandra Nemteanu.
Proiectant structuri: S.C. CR PROIECT S.R.L.
Expert structuri: S.C. EXPERT LC S.R.L.
Proiectant instalatii: S.C. TESTTERMO S.R.L.
Constructor: S.C. RECON S.A.
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: Sp+P+1E / Sd: 250 m2 / Su: 215 m2 / POT: 50 / CUT: 1.00 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

O casă de om

Imobilul prezentat se află in București, in proximitatea Lacului Floreasca si a bisericii Sfânta Sofia. Lotul de teren are o suprafața de 300 mp, pe acesta aflându-se o construcție veche - locuința, având un regim de înălțime de Sparțial+P+Pod. Aceasta este clasată ca monument istoric grupa B - importanta locala, cu valoare culturala relevanta. In timp acesteia i-au fost adăugate succesiv alte doua corpuri de clădire-anexe, in zona din spate, pana la limita de proprietate a lotului. Acestea, au rezolvat diverse necesitați funcționale ale vechilor proprietari, dar au parazitat vechiul monument, fiind fără valoare arhitecturală.

Noii proprietarii au dorit o locuința in oraș, prin consolidarea, restaurarea si reconsiderarea casei vechi, dar si extinderea acesteia cu un corp nou. Au vrut sa realizeze o locuința simplă, funcțională, confortabilă si primitoare.
Pentru fundamentarea conceptului si a soluției de arhitectura a fost necesara cercetarea evoluției parcelei. Ca urmare a fost realizat un Studiul Istoric care a analizat valoarea istorica-arhitecturala-urbanistica a imobilului. Astfel au fost determinate: zonele de protecție si permisivitățile in viitoarea intervenție. Proiectul autorizat a respectat întocmai concluziile studiului istoric. Astfel vechea casa, consolidata si restaurata a fost extinsa cu un corp nou-modern, amplasat in zona din spate a lotului, legate la nivelul parterului printr-o scară nouă, in dreptul scării secundare a vechilor anexe.

Dar pe lângă preocupările si determinările specifice unui astfel de proiect, consideram ca principala încercare a fost, pe lângă o rezolvare funcționala absolut necesara, găsirea unei soluții favorabile de integrare intre casa veche si cea noua.
Astfel, credem ca relația intre vechi si nou a fost rezolvată armonios prin câteva soluții funcționale si expresive, astfel:
• La parter - păstrarea poziției scării secundare a vechilor anexe si realizarea unei noi scări, o legătură funcționala si simbolică intre casa monument istoric si construcția noua - moderna;
• Perceperea acestei legături din interior si din exterior, prin transparenta totală a parterului si etajului construcției noi. Astfel, prin proiectul propus peretele vechii case, in care s-au păstrat golul ferestrei, al ușii si poziția scării secundare, traversează spațiul extinderii noi, realizând-se o scenografie interesantă.
• La parter si etaj - conceperea fațadei casei noi, prin realizarea unei zone transparente - vitrate verticale continue, intre parter si etaj, astfel încât continuitatea si vizibilitatea peretelui casei vechi sa fie asigurate. Ziua si noaptea, din interiorul parterului si etajului construcției noi, se pot percepe secvențe interesante ale vechiului monument istoric.

Rezultatul final este cel prezentat in fotografii.

M-am bucurat când un bun prieten arhitect, pășind in acest nou spațiu, mi-a spus ceva simplu - iată o casă de om. Pentru mine fost o prima dovadă că am reușit, realizând ce ne-am propus de la bun început, o locuință funcțională, confortabilă si primitoare.
A fost o provocare in care ambiția exagerată si vanitatea au fost lăsate la o parte.

arhitect Marian Moiceanu