Grădiniță în comuna Ciumani

Autor(i):
LARIX STUDIO / Köllő Miklós, Györfy László-Miklós, Molnár Zsolt, Gurzó Levente, Kercsó Zoltán
Beneficiar:
Comuna Ciumani
Colaboratori:
LARIX STUDIO | Szigeti Vajk-István, Madaras Péter, Kelemen Szabolcs, Siklódi Róbert, Huszár Csilla, Zsigmond Katalin, Móga Róbert
specialități: Radu Luca
Localizare:
România, jud. Harghita, Comuna Ciumani
Parametri:
Sd: 485 m2

Comentariul autorului:

Amplasamentul se află în imediata vecinătate a unei școli generale, și folosind de această situație, prezentul proiect -speculând retragerea școlii față de aliniamentul obișnuit ale caselor din țesutul rural adiacent- propune amplasarea grădiniței astfel ca în fața celor două „instituții de învățământ” să fie posibilă realizarea unui spațiu public amenajat, servind ca centru pentru această zonă a comunei. Gardul a fost conceput astfel ca o suită de bănci pe aliniament, atât spre interior cât și spre exterior. Chiar și cu această retragere, volumul grădiniței (formată din două clase și o sală de festivități, respectiv funcțiile conexe) a creat probleme de încadrare în context. Prin adoptarea unei soluții cu acoperiș terasă parțială și împărțirea acoperișului în șarpantă în volume asemănătoare șurelor din zonă, prin „dematerializarea” fațadelor spre curte cu ajutorul spațiilor intermediare (ce permit activitatea în aer liber), prin aplicarea secvențială a finisajelor tradiționale din zonă până la urmă s-a obținut temperarea volumului mare rezultând din cerințele funcționale.

Mergând mai departe, clădirea este capăt de perspectivă a unei străzi laterale, astfel zona de intrare a fost tratată astfel, ca fațada laterală a acesteia într-adevăr să devină capăt de perspectivă (era vorbă la vremea respectivă că terenul adiacent va rămâne neconstruit între timp s-a început construirea unei case unifamiliale.)

Proiectul a ținut cont de existența unui copac destul de tânăr pe amplasament, pe care am reușit să-l păstrăm, umbra acestuia fiind luată în calcul la gândirea spațiilor intermediare. Cu ocazia amenajărilor exterioare am propus și o mică livadă. Orientarea clădirii face ca să beneficieze de o însorire abundentă, acest factor fiind esențial și la încălzirea clădirii. Calcanul dinspre spate se datorează prevederilor PSI. Școala alăturată are o centrală termică realizată din fonduri structurale, astfel nu am putut să ne atingem (încă…) de centrală, fiind nevoiți să facem una nouă pentru grădiniță. Cea nouă este dimensionată pentru ambele clădiri. Cu timpul, centrala școlii se va demola, și astfel se va elibera atât curtea școlii, cât și fațada laterală a clădirii. După cum reiese din poză, nu numai nouă, ci și berzelor le place clădireaBeneficiarul lucrării este Comuna Ciumani. Proiectarea s-a realizat în 2017, lucrările au fost executate în anii 2018-2019.