Șantierul Naval Sulina - Catalizator pentru stuf

Autor(i):
Ciontu Ștefan-Vlad
Îndrumători:
Conf. dr. arh. Marius Voica
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură - Secția Limba Engleză
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+E / Sd: 9120 m2 / Su: 8100 m2 / POT: 15 / CUT: 0.15

Comentariul autorului:

Tema aleasă pentru proiectul de diplomă reprezintă conversia șantierului naval Sulina, având ca scop tranformarea acestuia într-un centru de prelucrare a stufului, zonă de producție a produselor pe bază de stuf, zonă de testare pentru produsele menționate anterior și generarea de noi ateliere și expoziții de artă din stuf, cu mici zone de învățământ, magazine pentru achiziționarea de produse din stuf și artă și o faleză publică reactivată, care leagă cele două țărmuri ale Sulinei. Având o suprafață de aprox. 60.000 mp, reprezintă un gol urban prezent în centrul orașului aflat în declin. Accesul pe sit este împărțit terestru dinspre malul stâng, și naval dinspre malul drept al Dunării facilitând astfel un parcurs non-liniar, întrucat vizitatorul alege punctul primus și terminus.
Dezvoltarea de tip palimpsest a orașului din punct de vedere urban, antropologic și socio-economic a avut ca efect asupra sitului generarea unor aglutinări urbane, în conformitate cu perioada istorică. Începând cu halele industriale englezești de la înființarea Comisiei Europene a Dunării de sfârșit de secol XIX, la locuințele interbelice ale funcționarilor, până la cantina și hala noua din perioada socialistă.

Propunerea are ca scop reutilizarea clădirilor aflate pe sit, precum și activarea falezei, transformând tot ansamblul dintr-un gol urban într-un catalizator al orașului. Hala socialistă va fi transformată în zonă de depozitare a materiei prime – maldărul de stuf. De aici, maldărele sunt transportate pe canalul introdus în sistemul de canale și bălți existente către propunerea construită - aripa de procesare - unde maldărele de stuf sunt transformate într-o selecție de produse sustenabile.
Fostele locuințe ale funcționarilor vor deveni săli de curs, bibliotecă, birouri și zone administrative. Spațiile intermediare dintre case vor fi convertite în grădini personalizate, generând astfel primul filtru de la Dunăre. Halele englezești vor fi convertite in spații de depozitare și de desfacere pentru produsele create în complex, pentru a putea fi exportate.

Bara propusă găzduiește atelierele industriale de prelucrare a maldărelor de stuf, spații expoziționale și de prezentare, precum și o zonă de birouri destinate atelierelor. Clădirea este propusă din CLT, având impact redus și un grad ridicat de reciclare. Datorită structurii speciale a solului găsită în Delta Dunării și mai precis Sulina, fiind nisipoasă și lutoasă cu un grad ridicat de compresibilitate, vor fi utilizate fundații prefabricate din beton armat în combinație cu șuruburi, limitând utilizarea betonului în Delta Dunării și favorizând recuperarea structurii după ciclul de viață al clădirii și posibilitatea reciclării. Scopul proiectului este de a lua o resursă sustenabila, cu aplicabilitate ridicată în diverse industrii, pentru a genera un sistem metabolic circular, în care stuful procesat ajută la dezvoltarea economică, socială si demografică.