Reabilitare apartament interbelic

Autor(i):
Attila Kim, Gabriel Chiș, Bulea, Alexandru Szuz Pop
Biroul:
Attila KIM Architects
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Apartamentul ocupa etajul 1 al unei case construite în perioada interbelică, situată într-o zona rezidențială din perioada respectivă. Casa este retrasă de la stradă, având o grădină de fațadă oferind, care oferă intimitate locuinței și beneficează și de o deschidere amplă spre grădina din spatele imobilului.
Structura funcțională a locuinței era tipică perioadei anilor 20-30, separând locuința în zona de locuire, formată dintr-un hol generos de primire, living, loc de luat masa, două dormitoare și o baie mică; respectiv în zona de deservire, folosită inițial doar de angajații casnici, care includea o mică bucătărie și o cameră mică cu baie pentru angajați.
Propunerea de reorganizare funcțională a avut la bază cerințele contemporane de locuire, prin care bucătăria devine un loc important a locuinței, renunțând la un dormitor și în locul bucătăriei originale propunând un spațiu de birou. De-asemenea, pentru a extinde funcționalitatea dormitorului principal, holul casei a fost recompartimentat și zona dormitorului a fost extins cu o baie nouă.
Un elemeent major al proiectului este noul proiect de mobilare a zomei de zi, unde pereții exteriori și golurile acestora au fost redefiniți prin eliminarea parapeților geamurilor dinspre grădină și unificarea golurilor prin biblioteci, care devin elementele principale ale acestei zone. Bibliotecile au fost realizate din lemn masiv, cu elementele orizontale și verticale concepute cu o secțiune triunghiulară, astfel gândite, încât rafturile și montanții verticali văzute din față se reduc la doar câțiva milimetrii grosime, fără să se flambeze. Aceste piese de mobilier, cu golurile fără parapet și împreună cu pereții exteriori lăsați cu cărămida aparentă spre interior sunt elementele arhitecturale care definesc interiorul apartamentului reabilitat.