Record park locuințe colective

Autor(i):
arh. Jan Demeyere
arh. Andrei Petrache
Biroul:
Fuse architecture & Interior design
Colaboratori:
Co-autori: arh. Sinziana Isopescul, arh. Liana Alexandru, arh. Oana Cristea
Colaboratori urbanism: Planwerk SRL. arh Tiberiu Ciolacu, arh. Bemjamin Khol
arh. Eugen Pănescu, arh. Lucian Suvaina, arh. Alexandra Man
Colaboratori: structura- Wincon - ing. Sergiu Leuce, ing. Tatiana Muscan,
ing. Ioana Cardoș, ing. david Știrb, ing. Cornel Cuibuș
instalații: SC Progir Proiectare Construcții SRL
instalatii electrice: ing. Ionuț Filip
instalații sanitare: ing. Claudiu Câmpean
instalații termice: ing. Radu Cristea
verificat ing. Radu Indolean
instalații gaz: SC Damian Grup SRL - ing. Rîzvan Damian
verificatori și experți :
A1: ing. Gheorghe Tanasoiu
Af: ing. Vasile Farcaș
B,D,E,F: arh. Doina Munteanu
C: ing. Gheorghe Davidescu
IS: prof. dr.ing. Ioan Caldare
IT: prof. dr.ing. Ioan Caldare
IE: prof. dr.ing. Antoniu Dom
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca
Parametri:
RH: P+6 / Sd: 20822 m2 / Su: 17922 m2 / POT: 49 / CUT: 3.00 / Cost: 21000000 €/m2

Comentariul autorului:

Ansamblul rezidențial face parte din primul proiect mixt realizat în Cluj Napoca acoperind o suprafata totala de 37 000 m². Este situat în centrul orașului la doar 15 minute de centrul orașului , într-un țesut liniștit în care predomina functiunea de locuit. Proiectul a fost conceput ca o regenerare urbană , amplasamentul fiind construit pe un teren industrial, o fosta fabrică de textile și o zonă de sport și recreere, fosta bază sportive Record. Proiectul este conceput pentru a se integra perfect în țesutul urbană al orașului aducând împreună distracția, munca și viața. Mixul de facilități, conceput pentru confortul comunității care locuiește aici, include, de asemenea, 1.000 mp de spații comerciale, un restaurant, o cafenea, un spațiu de lucru, un club sportiv de 2.000 mp, cu o piscină etc. Componenta rezidențială, Record Park Residences, este o clădire cu 6 etaje, cu 2 niveluri de parcare subterane, cu structură din beton armat și pereți de cărămidă cu miez gol. Oferă 236 de apartamente luminoase și spațioase, cu tavan înalt, ferestre generoase, fluxuri intuitive și pereți despărțitori.
Compoziția urbana pentru unitățile cu funcțiunea de de rezidențial cuprinde 2 corpuri de clădire dispuse astfel încat sa definească spațiul privat al locuitorilor , dar care sa comunică în acelaș timp ,secvențial cu principalele puncte de interes din proximitate și faciliteză accesibilitatea atat celor care locuiesc , dar și a celor care tranzitează. Astfel , dispunerea volumetrică închide fronturile lotului la Nord, Vest și Sud pentru unul din corpuri , iar celalalt corp împarte lotul în 2 astfel încat să “lase loc” altor funcțiuni care asigură mixitatea proiectului.
Proiectul ce alcătuiește 236 de apartamente , devoltate pe o suprafata totala de aproximativ 21 000 m², dispune parcarjul autovehiculelor exclusive la subsolul comun al clădirilor, realizat pe doua nivele, lasănd astfel loc funcțiunilor de recreere , percepute la nivelul pietonilor.
Corpul de clădire in forma de “bara frânta” acomodează la parter servicii de retail funcțiune compatibilă cu locuirea destul de absentă în zona.
Prezența luciului de apă , Canalul Morii, a fost valorificată prin crearea unei promenade amenajate în lungul acestuia astfel încat să ofere locuitorilor , persoanelor care merg la lucru la birourile alaturate , ori tranzitează zona, conexiunea cu natura .
Curtea interioară obținută prin dispunerea volumelor de clădiri , care amintește de atrium amplasat într-o zona urbană, în centrul municipiului Cluj Napoca , oferă locatarilor atât siguranță , cât și prilojul de a se bucura de spații verzi , intr-un mic parc.
Prin dezvoltarea proiectului, toate deciziile majore au fost influențate de cerințele BREEAM, rezultând un proiect rezidențial foarte eficient în ceea ce privește consumul de energie, apă, confort termic, propunandu-și astfel să fie un trendetter și de a influența semnificativ piața și valoarea arhitecturală.