Victoriei 109

Autor(i):
Arhitectură: arh. Răzvan Bârsan, arh. Simona Dinescu, arh. Monica Crețu
Arhitectură de interior: arh. int. Cătălina Simion Sterian
Biroul:
RAZVAN BARSAN + PARTNERS
Colaboratori:
Proiectare: arh. Andrei Moldovan. arh. Alexandru Vasailiu, ing. N. Brotea, ing. A. Georgescu, ing. O. Lohengrin
Colaboratori: arh. Elena Petre
Studiu Istoric: Dr. Arh. Ruxandra Nemteanu
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+p+5E+6r+7r / Sd: 7097 m2

Comentariul autorului:

Clădirea amplasată la intersecția dintre Calea Victoriei și Calea Griviței a primit o nouă șansă la viață o dată cu restaurarea finalizată în 2020, la inițiativa Hagag Development Europe. În ciuda poziției privilegiate, clădirea a fost abandonată vreme de mai mulți ani, dar acum este reintegrată în țesutul urban, în cadrul unui proces de regenerare a zonei. Astăzi, clădirea adăpostește spații de birouri și spații comerciale la parter, păstrându-și destinația inițială.
Imobilul pe care îl vedem astăzi este rezultatul a mai multor intervenții în timp. În 1944, G.M. Cantacuzino realizează în colaborare cu Octav Doicescu planurile unui imobil de locuințe de 10 etaje, proiect ce a fost realizat parțial. În perioada 1945-46, aceștia proiectează o clădire de birouri multietajată, amplasată pe proprietatea familiei Stirbey. După naționalizarea din 1949, proiectul este preluat de arh. Ion Giurgea, care în 1953 extinde clădirea înspre Palatul Stirbey, supraetajează imobilul și reinterpretează volumul într-o manieră realist-socialistă. Ultima extindere a presupus alipirea unui corp S+P+5E, poziționat pe Calea Griviței. Imobilul a adăpostit de-a lungul timpului Institutul de Proiectare al Cărbunelui IPROC, sediul IPROMIN și sediul OMV-Petrom.
La începutul procesului de consolidare, în 2017, clădirea ascundea un labirint de birouri, cabinete și săli de ședințe, legate între ele în moduri neașteptate, toate încremenite în anii `80-`90. Intervenția a presupus deschiderea spațiilor interioare, obținând astfel flexibilitatea specifică unui birou contemporan. Una dintre cele mai mari provocări pentru echipa de proiectare a fost integrarea sistemelor de instalații în gabaritul etajelor, configurate inițial ca spații de locuit. Datorită soluțiilor moderne de consolidare, H Victoriei 109 oferă un spațiu de lucru și interacțiune contemporan, ce respectă standardele actuale de calitate.
Dacă la interior clădirea a trecut printr-o serie de transformări, intervenția asupra fațadelor a fost una discretă. Pentru restaurare au fost utilizate materiale dedicate fațadelor istorice și similipiatră pentru refacerea ornamentelor deteriorate. Textura soclului a fost reprodusă manual prin tehnici de buciardare și drișcuire. Tâmplăriile sunt, de asemenea, realizate din lemn stratificat. Au fost păstrate cele două scări existente, dintre care se remarcă prin liniile elegante scara balansată. Pentru ca această să fie păstrată, o scară metalică a fost poziționată pe fațada posterioară.
Fațadele au primit o cromatică pastelată, obținută prin tonuri calde, inspirate de gama de nuanțe folosită inițial. Amenajarea celor două lobby-uri, din Calea Victoriei și din Calea Griviței, completează aspectul fațadelor: liniile simple și culorile neutre, sobre, se îmbină cu accente și reflexii aurii. Terasele de la etajele 6 și 7, redate publicului, oferă perspective spectaculoase asupra orașului.
Intervențiile asupra clădirilor istorice sunt complexe, mai ales în cazul în care acestea sunt poziționate în zone protejate sau dacă sunt declarate monumente, dar satisfacția de a reda orașului o parte din istoria sa răsplătește pe deplin eforturile.