Fiesta - Participarea României la Festivalul Concentrico, ediția 6

Autor(i):
Attila Kim, Bogdan Ciocodeică
Colaboratori:
Adelina Cucoranu
Localizare:
România, București
Parametri:
Sd: 60 m2 / Su: 60 m2

Comentariul autorului:

Spațiul public, dincolo de rolul de baza, acela de circulație, indiferent de dimensiunea așezării urbane, ar trebui să joace rolul de catalizator, strângând laolaltă comunitatea locală pentru a celebra momentele semnificative din viața acesteia. Calitatea acestor spații influențează direct interacțiunea, în același timp având puterea să genereze coeziune civică, oferind ocazia diferitelor grupuri culturale și etnice, care alcătuiesc comunitatea să interacționeze, ducând la o mai bună acceptare, înțelegre și respect reciproc.
Instalația propusă în Piața del Revellin, în fața Parlamentului din La Rioja, este un gest simbolic menit sa aducă împreună toți membrii comunității multiculturale din Logrono. Numărul oficial al rezidenților străini este 17627*, reprezentând 12% din populația orașului. Acesta găzduiește mai mult de 10 grupuri etnice, de pe aproape toate continentele, majoritatea fiind din România, Pakistan, Maroc, Columbia, Bolivia și alte câteva țări din America de Sud.
Platforma de mari dimensiuni plutește deasupra pavajului pieței ca o pătură de picnic supradimensionată, care concentrează atenția asupra mesei centrale, o metaforă a conexiunii și apropierii. Structura grafică a suprafeței colorate este inspirată de modelele geometrice ale covoarelor tradiționale, element comun al acestor grupuri etnice, și folosește culorile steagurilor naționale, creând un cod simplu și ușor de identificat. Rezultatul este un colaj, o adevărată almazuela (tehnica locală de realizare a unor colaje geometrice regulate din materiale textile), format din toate culorile naționale care exprimă într-un mod comprehensiv țesutul multicultural al orașului.
În mod simbolic, invitația la această masă de sărbătoare vine din partea comunității cea mai numeroasă, comunitatea română, astfel celebrând prima participare a Institutului Cultural Român la festivalul Concentrico.