hey!yard in front of the yard

Autor(i):
Arhitect: Ana Felvinczi
Elevi: Ioana Ancuța Ungur, Paul Câmpean, Răzvan Farcaș, Vlad Beianu.
Localizare:
România, jud. Mureș, Târgu Mureș, Reghin
Parametri:
Sd: 1000 m2

Comentariul autorului:

Hey!yard in front of the yard
Pietonalizarea temporară a străzilor din fața Colegiului Național Unirea(Târgu Mureș) respectiv a Școlii Nr.2(Reghin) și amenajarea acestora cu mobilier urban destinat activităților elevilor

Hey!yard este un demers educațional de amenajare a spațiilor publice inițiat de arhitectul Ana Felvinczi în anul 2016, în cadrul secției de arhitectură a liceului vocațional de arte din Târgu-Mureș. Proiectul îmbracă forma unei școli după școală, un workshop de tip design&build cu etapă de proiectare de-a lungul anului școlar și etapă de construire pe perioada verii.
Hey!yard a fost construit pe baza unor principii noi de predare care să coreleze trei direcții principale asumate în cadrul atelierului de proiectare: dezvoltarea unui limbaj de creație reactiv/sintetic, dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, construirea unei baze practice și antrenarea creierului mâinii. Scopul este ca pe parcursul celor patru ani de liceu să înzestrăm elevii cu un set de cunoștințe, abilități și deprinderi, care să îi ajute în viitor ca adulți în a vedea aspectele vieții creativ, ca cetățeni cu discernământ și implicați în ceea ce se întâmplă în mediul lor de viață.
Prima ediție a proiectului a abordat un set de provocări la care elevii au fost invitați să răspundă: construirea unui mobilier urban în curtea școlii care să răspundă nevoilor tuturor elevilor din școală, strângerea de fonduri pentru a acoperi bugetul intervenției, construirea mobilierului și urmărirea utilizării lui.
Următoarea ediție, denumită ‘out of the yard’ a ieșit din tiparul amenajărilor permanente și a fost realizată în cadrul Săptămânii Mobilității urmărind pietonalizarea străzilor din fața a două școli din Târgu-Mureș respectiv Reghin, construirea unui mobilier urban care să încurajeze reducerea vitezei de circulație în apropierea școlii și încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative. În acest caz mobilierul urban rezultat a fost donat ulterior unor școli alese pe baza unui concurs.
Ideea workshopului s-a născut în cadrul programelor de colaborare ale Liceului Vocațional de Arte cu Fundația Comunitară Mureș și din dorința de a implica elevii în proiecte destinate comunității locale.
Elevii de la secția de arhitectură au fost invitații să construiască o temă de proiectare care presupunea pietonalizarea străzilor din fața școlilor, folosite în general de cadrele didactice pentru a parca mașinile personale și de părinți pentru a lăsa/prelua elevii în fața școlii.
Dificultatea etapei de proiectare a constat în convingerea cadrelor didactice de necesitatea generării unei zone protejate în fața școlii în care vitezele de deplasare să fie reduse și astfel să se încurajeze mijloacele de transport alternative spre școală (bicicleta, trotineta, mersul pe jos).
Cea de-a doua etapă de proiectare a presupus gândirea unui mobilier urban care să răspundă activităților de recreere practicate de elevii școlilor pentru a fi utilizate pe parcursul celor două săptămâni de pietonalizare. Elevii au gândit un sistem modular alcătuit din cuburi mobile și elemente liniare fixe care să poată fi mutate și regrupate de-a lungul străzii de către utilizatori. Acestea se conectau cu un grid bidimensional(labirintul) vopsit pe asfalt, destinat jocului cu rolele, trotineta sau bicicleta.
Hey!yard este despre a educa un tânăr capabil de a analiza și înțelege critic și sintetic lumea din jurul lui, de a fi creativ și liber în soluțiile pe care le va dezvolta, de a lucra împreună și prin ceilalți, de a înțelege responsabilitatea rolului pe care și-l asumă, adaptabil și capabil de a se reașeza pe direcții profesionale alternative, plecând însă cu o bază extrem de stabilă de cunoștințe generale interdisciplinare.