6 Străzi-Reșița

Autor(i):
arh. urb. Cosmin Bloju, arh. Paul Buchert, arh. Rudolf Graf, arh. Olimpia Onci, arh. Cristina Paralescu, arh. Cristina Râmneanțu, arh. Alexandra Sabo, arh. Alexandru Todirică, arh. Alexandra Trofin și arh. Paul Văleanu
Biroul:
S.C. Vitamin Architects S.R.L
Colaboratori:
Lucrări edilitare: ing. Simona Fântâneanu, ing. Florin Novac, ing. Gabriel Toth, S.C. Pro Wasser-At S.R.L.
Lucrări rutiere: ing. Florin Coșoveanu, ing. Daniel Popa, S.C. Coso Cons S.R.L.
Rezistență: ing. Trifa Bogdan, S.C Plan Design S.R.L.
Instalații electrice: ing. Cornel Prodan, ing. Paul Prodan, Atena Proiect Consult T SRL-D.
Studiu luminotehnic: ing. Alexandru Sere, ing. Bogdan Sere, S.C. Blaser S.R.L.
Infrastructura fibră optică: ing. Marius Barbu, Electroechipament Industrial S.R.L.
Proiectare fântâna arteziană pietonală: ing. Topliceanu Bogdan Cosmin, ing. Radu Tarau S.C. Fountain Design S.R.L
Executant: S.C. Constructim S.A
Studiu geotehnic: ing. Ing. Lucian Fechete, S.C. Cenconstruct S.R.L.
Fotografii: Farkas Pataki, www.patakifarkas.com
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Resita
Parametri:
Sd: 28000 m2

Comentariul autorului:

Primăria Municipiului Reșița cu actualul grup administrativ a demarat o serie de proiecte publice în vederea revigorării orașului, actualmente perceput ca fiind prăfuit, învechit și neatrăgător. A fost creată o platformă numită “Invest in Reșița” (www.investinresita.ro) în scopul atragerii de investitori, sub moto-ul “Deschide Reșița“. Strategia are ca scop creșterea atractivității orașului în special pentru locuitorii săi, pentru posibilii investitori dar și pentru turiști. O serie dintre aceste proiecte vizează mobilitatea alternativă în Municipiul Reșiței – amenajarea malurilor Bârzavei și integrarea unui traseu velo care străbate întregul oraș, reintroducerea traseului de tramvai, modernizarea centrului civic ș.a.m.d. Realizarea prezentului proiect a venit ca o susținere și completare a întregii strategii propuse de către Primăria Reșița, mai ales având în vedere locația acestor străzi, fiind legăturile – căile de irigare a cartierului între cele două mari artere de circulație ale orașului. Există un interes general crescut în ceea ce privește amenajarea, modernizarea, îmbunătățirea și extinderea infrastructurii și spațiului public, acest gen de investiție fiind prioritar atât la nivel național cât și județean sau local. Cartierul Lunca Pomostului continuă municipiul Reșița de-a lungul Bârzavei, de la Universitatea Eftimie Murgu şi până în apropiere de Muzeul Locomotivelor cu Abur. A fost ridicat din temelie după al doilea Război Mondial, alături de cartierul Moroasa, la care pietonii pot ajunge urcând treptele de la Colegiul Național Traian Lalescu– legătură verticală între cele două cartiere.
În momentul de față străzile din cartierul Lunca Pomostului par a fi dedicate traficului auto–mașinile sunt parcate haotic, trotuarele sunt sparte, neatractive, prea mici sau ocupate de mașini vacante. Nu există piste de biciclete. Toate aceste aspecte oferă o senzație neatractivă și neplăcută în cartier, scăzând nivelul calității acestuia.
Cele șase străzi care fac obiectul acestei documentații acoperă cumulat o suprafață de 28 000 mp, având lungimi cuprinse între 200…230m și lățimi variate, cea mai strâmtă fiind str. Bielefeld de doar 10m lățime, celelalte având lățimi de aprox. 25m. În general, toate cele șase străzi au suferit din cauza unei amenajări nepotrivite – trotuare înguste, spații verzi neîntreținute, asfalt și borduri degradate, sistem de iluminat și sistem de colectare a deșeurilor necorespunzătoare. Nici una nu a fost dotată cu traseu pentru biciclete sau vreo metodă de accesibilizare a spațiului public și toate au prezentat problema spațiilor de parcare nedefinite, mașini parcate pe trotuar, haotic. Așadar, din aceste motive s-a născut necesitatea de a rezolva toate aceste aspecte la care s-a adaugat plantarea unor noi aliniamente de arbori, integrându-i pe cei existenți și alte acțiuni specifice fiecărei străzi.
Prin proiect s-a urmărit îmbunătățirea aspectului general al cartierului Lunca Pomostului, introducerea și integrarea unui sistem velo la rețeaua de transport alternativ al Municipiului Reșița, realizarea unor zone specifice, piațete de cartiere, echiparea cu utilități și infrastructură a străzilor pentru acomodarea de diverse evenimente și activități în funcție de necesități și pentru buna funcționare a noii amenajări, susținerea mobilității alternative respectiv creșterea nivelului calității vieții în cartierul Lunca Pomostului.