Fragmente din patrimoniul militar al Bucovinei

Autor(i):
Daniel Miroțoi
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Alături de alte regiuni ale țării din preajma Carpaților, Bucovina deține, fără voia sa, un bogat patrimoniu militar rămas în urma conflictelor din Primul Război Mondial dintre Imperiul Austro-Ungar și imperiul Țarist.
O mare parte din acest ”patrimoniu” rămâne însă o necunoscută pentru publicul larg, în principal datorită poziționării geografice dificile, pe crestele munților sau ascunse de sălbăticia pădurilor de foioase și conifere.

Patrimoniul militar studiat este compus în special din linii defensive complexe, din rețele vaste de tranșee alcătuite din una, două sau trei linii ce se întind pe zeci de kilometri și care au în componența lor numeroase puncte de tragere, posturi de comandament, puncte de artilerie, zone de adăpost, puncte de campare și bucătării.

Descoperirea acestor construcții defensive a fost de cele mai multe ori întâmplătoare, urmărind pur și simplu tranșeele, sau studiind cu atenție vârfurile montane pe care există tranșee, prin intermediul hărților satelitare Google Maps.

Alteori studiul a fost mai metodic și mai precis - am recurs la hărțile militare puse la dispoziție pe platforma www.mapire.eu.

Scopul final al seriei îl reprezintă sensibilizarea publicului asupra importanței conservării acestor construcții cu caracter defensiv și, de ce nu, punerea lor în valoare prin amenajarea și deschiderea unor trasee itinerare din Primul Război Mondial, în scopul practicării turismului militar.