Clădire de birouri, strada Comana

Autor(i):
arh. Eliodor Streza
Biroul:
Plus Line Design
Colaboratori:
Structură: ing. Lucian Rozorea
Instalații: ing. Florin Rășanu
Fotografii: arh. Vlad Pătru
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P+2+M / Sd: 460 m2 / Su: 309 m2 / POT: 45 / CUT: 1.56 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

Clădirea este o încercare de rezolvare arhitecturală avand ca principal scop necesităţile utilizatorilor şi caliatea spaţială intr-un anumit context urban si economic.
Amplasarea pe teren este răspunsul la orientarea cardinală a terenului, la vecinatati şi la un ţesut urban vechi cu caracteristici foarte particulare (calcane pe trei laturi şi alinierea la stradă pentru intregirea frontului). Accesul in clădire si accesul auto in curtea din spate se face printr-un gang care asigură şi tranziţia de la spaţial public la cel privat.
Deşi are o suprafaţă mică, clădirea capătă o spaţialitate şi o dinamică interiora prin rezolvare cu spaţii deschise asigurand transparenţă şi îtrepatrunderea funcţiunilor. Mergand mai departe, scara, ca element central de legatură verticală, este rezolvată cu o prezentă fizică minimală (lipsa contratreptelor asigura patrunderea luminii dinspre faţada de la strada) dar cu un important impact vizual.
Elementele de arhitectură pasivă (lumina naturală, orientarea, ventilarea naturală pe toată inălţimea scării, incalzirea radiantă, faţada ventilată, stratificaţiile anvelopantei cu un grad mare de izolare termică) contribuie decisv la asigurarea confortului interior.