Clădire de birouri pe Splaiul Independenței

Autor(i):
Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Valentina Țigâră, Cristina Budan, Casandra Armeanu, Romina Pasculovici, Diana Iordache
Biroul:
ADNBA
Colaboratori:
INCONA - structură; General Construct și Beker Design - instalații
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+6E+7Er / Sd: 1659 m2 / POT: 80 / CUT: 3.98

Comentariul autorului:

Amplasată pe un lot cu dublă deschidere în insula triunghiulară dintre Splaiul Independenței, Bd. Mihail Kogălniceanu și strada Hașdeu, proiectul se inserează într-un context dens construit, caracterizat de o varietate de stiluri arhitecturale. Soluția umple spațiul rămas liber între o clădire neoromânească de anii ’20 și un imobil de anii ’60, întregind cele două fronturi ce delimitează situl.
Arhitectura fațadei preia o serie de registre ale clădirilor învecinate, care împreună cu profilaturile metalice și vitrajele lungi orizontale contruiesc un dialog cu acest context imediat. Tratarea parterului printr-un bosaj proeminent realizat din similipiatră este o referință la arhitectura și tehnicile de finisaj specifice perioadei interbelice.
În interiorul parcelei, volumul se retrage în dreptul curților de lumină ale imobilelor învecinate, res- pectând logica insulei urbane. În ceea ce privește organizarea interioară, circulațiile și spațiile tehnice sunt dispuse de-a lungul calcanelor, lăsând loc unor spații interioare ce permit o diversitate de scenarii de funcționare. Pentru a obține această flexibilitate, soluția structurală folosește patru grinzi transversale înalte pentru fiecare planșeu, ce acoperă întreaga deschidere a terenului.