CTP Clubhouse

Autor(i):
arh. Gabriel Colobatiu, dr.arh. Dragos Dascalu, ing. Radu Heput, ing. Marius Agrigoroaei, ing. Mihaela Barbu, ing. Bogdan Craciunescu
Biroul:
Prodesign Engineering and Construction
Colaboratori:
colaboratori instalatii: Instal Data
colaboratori design interior: VOS interiors
colaboratori peisagistica: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
consultanta concept: studioacht
Localizare:
România, jud. Giurgiu, Bolintin-Deal
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 1302 m2 / Su: 1160 m2 / POT: 4 / CUT: 0.05 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

CTP Clubhouse este noul sediu administrativ al CTP, unul dintre cei mai importanți actori pe piața spațiilor de depozitare din România. De la bun început cerința beneficiarului a fost de a-și crea o clădire etalon, în poziția cea mai privilegiată din parcul logistic de la km.23 al autostrăzii București – Pitești. Situată lângă nodul central de circulații a parcului logistic de peste 240 de hectare dezvoltat în ultimii ani, clădirea își propune să se remarce mai puțin prin dimensiune cât prin contrast. Față de clădirile din jur în general opace, cu un înveliș deschis, dezvoltate pe suprafețe generoase, cu înălțime relativ mare, clădirea Clubhouse încearcă un cu totul alt limbaj. Clădirea se dezvoltă pe maxim două niveluri și, în plus, disimulează suprafața mare solicitată de beneficiar prin ruperea în două volume distincte, articulate și păstrarea unuia dintre acestea doar la nivel parter. Clădirea încearcă o volumetrie cât mai suplă, dezvoltând o singură direcție și accentuează orizontalitatea. Plăcile sunt ieșite în consolă pentru a sublinia niște planuri independente. Spațiul dintre acestea este în general tratat cu o fațadă cortină simplă. Etajul este scos în consolă pe două laturi, iar pe direcția cea mai accentuată acesta sprijină pe un element structural vizibil, sculptural, dând senzația de plutire.
Clădirea adăpostește pe lângă sediul principal administrativ al CTP, funcțiunile comune, de interes pentru întreg parcul logistic – o cantină, cabinet medical și un mic spațiu comercial. Atmosfera creată în interior este una vie, colorată, în ușor contrast față de minimalismul tratării fațadelor, fiind cel mai vizibilă seara, când interiorul devine expus. În jurul acesteia se dezvoltă un veritabil parc, cu rânduri de copaci ce alternează cu rânduri de arbuști și plante decorative, subliniind astfel prin peisajul creat dimensiunea liniară a clădirii propuse. În jurul clădirii sunt amenajate spații de picnic, terasă sau parcarea de biciclete.
Sunt folosite doar 3 materiale creând astfel o imagine minimalistă a clădirii – tabla de aluminiu vopsită gri închis, sticla și tencuiala decorativă pentru zona utilitară din spate. În ciuda vitrajelor mari, prin folosirea geamurilor performante energetic și dotarea cu jaluzele exterioare acționate de senzori, clădirea este eficientă din punct de vedere energetic, fiind în curs de certificare BREEAM Excellent.