Piața 1 Decembrie 1989 din Reșița

Autor(i):
arh. Kulcsár András Levente
arh. Elek Zsolt
Biroul:
K&K Studio de Proiectare
Colaboratori:
Proiectanți colaboratori arhitectură:
arh. Kulcsár Iulia
arh. Chirilă Eduard
Expertiză tehnică: ing. Belc Ionică
Proiectant specialitate drumuri: Costin și Vlad Birou de Proiectare
Responsabil proiect specialitatea drumuri: ing. Vlad Mihai
Proiectant specialitatea ACH: ing. Bărnuțiu Raluca
Proiectant specialitatea CFDP:
ing. Dunca Ilie
ing. Bârlădeanu Leonard
ing. Tomoiagă Dan
Proiectant instalații electrice: Electroechipament Industrial – ing. Ionete Marinel
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Reșița
Parametri:
Sd: 25527 m2 / Su: 25527 m2

Comentariul autorului:

Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița, face parte din zona centrală a orașului, construită după instalarea socialismului în România din anul 1947. Desenat și proiectat pentru prima dată în plin apogeu al perioadei socialiste în 1984, este un exemplu deosebit și rar în România de piețe moderniste, fiind pus în valoare întreg ansamblul de fond construit care definește zona, toate, obiecte de mare valoare arhitecturală specifice perioadei în care au fost construite – Hotel Semenic, ansamblul format din Primăria Municipiului Reșița și Palatul Administrativ. Din 1985, piața se bucură de simbolul reprezentat de Fântâna Cinetică realizată de sculptorul Constantin Lucaci, considerată una dintre cele mai reușite din Europa. Aspectele mai sus menționate pun Reșița pe harta turistică a iubitorilor de arhitectură socialist-modernistă pe lângă cea a patrimoniului industrial pentru care este deja recunoscută orașul, aceste două dimensiuni definind caracterul și identitatea orașului.
Piața a fost construită tocmai din nevoile unui spațiu de întâlnire, de promenadă, unui spațiu care să poată acomoda evenimente și întâlniri. Fiind o piață de mari dimensiuni, a apărut o zonificare naturală a acesteia, creându-se o zonă preferată de adolescenți, alta a persoanelor vârstnice, alta de joacă pentru copii.
A fost în mod natural nevoia de a defini zonele celorlalte categorii de utilizatori, păstrându-se un mare procent din suprafața pieței dedicat promenadei sau liberei utilizări a acesteia.
A devenit deci o necesitate reabilitarea acestora pentru a fi îndeplinit primul scop al proiectului, și anume îmbunătățirea aspectului general al pieței, aducându-o la o stare mai apropiată de original. Prin această lucrare s-au realizat noi locuri de stat în piață, aceste jardiniere fiind totodată bănci în spațiul public.
Investiția vizată de proiect, a avut în vedere modernizarea pieței centrale a orașului prin schimbarea pavajului, organizare funcțională și reabilitarea lucrărilor edilitare. Obiectivele generale , prin implementarea acestui proiect finanțat din fonduri europene și bugetul local, au fost îmbunătățirea condițiilor de viață a populației din Municipiul Reșița și creșterea atractivității orașului.
Printre mai multe intervenții, s-au făcut lucrări precum: consolidarea elementelor componente ale infrastructurii existente, intervenţii de protejare/conservare a elementelor naturale şi antropice existente valoroase, dispunere bănci de șezut și construirea unei rețele de iluminat public, etc. Din punctul de vedere al creșterii accesibilității și atractivității, s-au înlocuit suprafețele de călcare cu plăci de piatră naturală, s-a asigurat accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, rezervarea unor zone pentru terase de alimentație publică, apropierea de spațiul verde existent prin amplasarea de mobilier urban pentru șezut pe limitele acestuia, plantarea unui număr de 7 arbori cu balot, etc.