Uranus Acum. Proiect urban și comunitar

Autor(i):
CONCEPT, CURATORI: Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu
COORDONARE DESIGN, CURATOR: Ilinca Păun Constantinescu
ÎN COLABORARE CU: Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Bucureşti, MNAC București, Academia Română
CERCETARE URBANĂ ȘI ARHITECTURALĂ, CONCEPT EXPOZIȚIONAL, DESIGN: Dorothee Hasnaș, Ilinca Păun Constantinescu, Ștefan Ghenciulescu, Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun
CERCETARE ISTORICĂ, URBANĂ ȘI SOCIOLOGICĂ: Oana-Valentina Suciu, Iris Șerban, Irina Tulbure, Andrei-Răzvan Voinea, Mihai Burcea
INTERVIURI: Oana-Valentina Suciu, Iris Șerban, Dorothee Hasnaș
DESIGN GRAFIC: Radu Manelici, Max Gruenwald (Faber Studio)
FILMĂRI, EDITARE: Alexandru Păun
Biroul:
Zeppelin & Ideilagram
Colaboratori:
STRUCTURĂ INSTALAȚII: Adrian Brânzoiu, Ștefan Ruste & Ioana Avram
PRODUCȚE ORNAMENTE IPSOS, MAEȘTRI IPSOSARI: Neta Popescu et al.
PRODUCȚIE EXPOZIȚIE: XDesign, Atelier Vast
FOTO:
Andrei Bîrsan, Șerban Hasnaș, Alexandru Nicolae Panaitescu, Dan Perry, Ștefan Tuchilă, Sorin Vasilescu, Cristian Zaharia, Tudor Constantinescu, Agerpress, arhivele locuitorilor cartierului, alte arhive

LISTA ÎNTREAGĂ: https://e-zeppelin.ro/uranus-acum-despre-proiect/
PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE CĂTRE: Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură, Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN.
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: Expoziție interioară și instalații exterioare / Sd: 200 m2 / Su: 200 m2 / Cost: 150 €/m2

Comentariul autorului:

DESPRE PROIECT
URANUS ACUM este un proiect despre istoria vie, despre spiri¬tul comunitar şi despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse.
Pe 22 decembrie 1989 se sfârşea brusc nu doar regimul Cea¬uşescu, ci şi proiectul megaloman de distrugere şi reconstru¬ire a oraşelor româneşti. După 30 de ani, memoria colectivă a acestor transformări este din ce în ce mai slabă, în timp ce agresiunile asupra oraşelor continuă. Maniera este foarte diferită, însă justificarea este în continuare „modernizarea”.

Astfel, URANUS ACUM îmbină trei teme critice: o incursiune în istoria arhitectural-urbană și personală, o critică a evoluțiilor actuale, precum și o contribuție la dezvoltarea urbană mai echilibrată și mai responsabilă a orașelor românești (inclusiv prin reintegrarea istoriei).
Ne am concentrat pe zona Uranus–Izvor, ca fiind cea mai reprezentativă pentru „marele proiect” al lui Ceaușescu: aici, o bucată de oraș istoric a fost aproape complet ștearsă (de la clădiri și străzi, la topografie) și înlocuită cu un ansamblu de clădiri imense, spații interzise și maidane.

2019: CO-PREZENȚĂ / Cercetare, expoziție, instalații, platformă
Odată cu cercetarea specifică, ne-am pus două întrebări esențiale. Cum prezinți o lume anihilată? Cum legi amintirile și povestirile locuitorilor din străzile și casele vechi cu spațiul actual?
Cuvântul cheie este co prezenţa: contopirea realităţii actuale cu cea dispărută. Am reconstruit o lume și am suprapus-o în mod simbolic spațiului actual.
Astfel, în cadrul cercetării am reconstituit planurile originale și le-am suprapus celor prezente; am realizat un model 3D al situației de dinainte și a celei de acum, precum și o „machetă concomitentă fizică”. Acestea au fost prezentate în toamna anului 2019 la MNAC București. În completarea expoziției am construit și așezat exact în locul și la cota originare trei instalații temporare, machete 1:1 ale unor părți din construcțiile dispărute. Instalațiile conțin linkuri către poveștile și arhivele foștilor locuitori.
Expoziția a adus împreună trei generații – locuitori, studenți și tineri voluntari, dar și arhitecți, istorici și antropologi. Secțiunile sale finale au vorbit despre distrugerile contemporane și despre proiecte alternative.

Impact. Mai departe
Peste 2000 de oameni au fost prezenți la vernisajul de la MNAC, alte câteva mii au vizitat ulterior expoziția interioară și instalațiile din spațiu public O part din expoziție a fost prezentată în 2021 la ARCUB, în cadrul Nopții Albe a Muzeelor.
Arhiva online adăpostită pe e-zeppelin.ro a devenit un proiect în construcție permanentă și cu acces liber la resursele complete.
Lucrăm la construirea unei inițiative colaborative pentru salvarea și punerea în valoare a urmelor vechiului cartier aceasta fiind doar o parte din discuția pe care o generăm în vederea unei strategii urbane coerente pentru zonă.
În 2021 va fi publicată cartea „Uranus Acum”, un extras al cercetării și va avea loc o nouă expoziție, complet în aer liber. Ea va fi dedicată ideilor și inițiativelor pentru schimbarea urbană democratică a zonei Palatului Parlamentului.
Instalația din fața Academiei a fost păstrată și va fi recondiționată - un pionier al unui viitor parc memorial.