Casa pâinii Prospero

Autor(i):
Adina Szitar ; co-autor: Roland Rigler
Biroul:
ATELIER 21
Colaboratori:
PHOENIX ENGINEERING SRL ; PHOENIX CONSTRUCȚII SRL; FLEXIK AUTOMATION SRL; IONEL EVA SRL; PROFIGLASS SRL; ALCOLINE SRL, FOTO: DAN PURICE ( 313design&architecture )
Localizare:
România, jud. Timiș, Timișoara
Parametri:
RH: P+2E / Sd: 760 m2 / Su: 506 m2 / POT: 39 / CUT: 1.20 / Cost: 1500 €/m2

Comentariul autorului:

Casa Pâinii Prospero este un proiect reprezentativ pentru activitatea beneficiarilor – de brutărie și comercializare produse bio. Clădirea grupează o zonă de magazin cu microproducție și locuri de stat, una de formare a viitorilor membri ai echipei, cuplată cu o zonă administrativă, dar și o zonă dedicată evenimentelor culinare, de tip restaurant.
Aceste funcțiuni se împletesc pe cele trei niveluri ale clădirii, concentrându-se în jurul atelierului, locul unde se frământă și se coace pâine, spațiu ce devine o scenă, prin cadrul unei vitrine, pentru toți cei care intră în magazin, ademeniți de mirosul de pâine proaspătă care se pierde prin bulevardul aglomerat.
Compozițional, clădirea este o conlucrare de forme simple, cu dimensiuni și materiale variate, care răspund lipsei de coerență a unui front stradal aflat într-o continuă schimbare. Peretele din cărămidă plină a fost construit în amintirea locului și a caselor de periferia urbei, realizate la început de secol XX din cărămidă presată și arsă, și are rolul de a atrage și însoți trecătorul din spațiul public și până în atelierul de pâine.
Prin dorința comună a beneficiarilor și a echipei de proiectare, clădirea a fost construită cu grijă față de mediu, astfel s-a realizat o rezistență termică totală de clasa A+, iar sistemul constructiv din B.A. a fost lăsat aparent cu scopul de a înmagazina și radia energie.