Institut de artă scenică contemporană la Oradea

Autor(i):
Dan-Marius Ghilea
Îndrumători:
CONFERENTIAR DOCTOR ARHITECT OCTAV SILVIU OLANESCU
Universitatea:
UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ NAPOCA
Facultatea:
FACULTATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+2/P+3 / Sd: 5272 m2 / Su: 4500 m2 / POT: 17 / CUT: 1.70

Comentariul autorului:

Situl se afla situat pe strada Republicii nr. 77, in Oradea, judetul Bihor, pe locul fostului cinematograf Crisana. Acesta se afla pe unul din cele mai importante bulevarde ale orasului, situat in continuare in zona istorica, aflandu-se astfel in legatura imediata cu centrul orasului. Vecinatatile imediate ale sitului sunt : in partea de Sud - un front continuu inchis alcatuit din cladiri istorice, declarate monumente, a caror arhitectura aparține stilului secession, cu funcțiune de locuire, a caror acces se face din strada Mestecanișului, aceasta din urma fiind o strada care deserveste doar aceste constructii iar in partea Nordica situl se invecineaza cu o serie de constructii colective din perioada socialista. In ceea ce priveste vecinatatea Estica, situl se invecineaza cu o contructie de tip hala, care in timp s-a transformat intr-o constructie de tip parazitar si care va fi inglobata in noua propunere. De asemenea, situl se afla in apropierea garii centrale, ceea ce inseamna ca in partea de Est situl se invecineaza si cu linia de cale ferata. Partea Vestica a sitului este marcata de vecinatatea cu cladirea Spitalului CFR, de asemenea un monument istoric, construit in stil secession, fiind una din cladirile care au ramas martori ai evolutiei orasului.
Proiectul isi propune sa ofere o alternativa la reintegrarea unor spatii nefolosite ale orasului prin intermediul unui institut de arta care sa reactiveze aceste zone si sa aiba un impact si asupra vecinatatilor acetora. Unul din obiectivele programului este de a facilita legatura dintre artist si consumatorul de arta, punand astfel la dispozitie o serie de spatii dedicate sub forma unor sali de studiu. Pentru ilustrarea programului s-au ales artele scenice datorita caracterului lor dinamic si flexibil. Artele scenice se produc in momentul prezentarii lor avand astfel un caracter unicat. Acestea nu se bazeaza pe expunerea unor opere de arta realizate in prealabil. Esenta lor consta in orientarea catre arta ca proces si nu ca obiect palpabil.
Conceptul cladirii este unul complex : pe de o parte acesta consta in readaptarea cladirii aflata in spatele sitului, respectiv integrarea unei noi cladiri care sa raspunda la un context arhitectural variat. Cladirea este impartita astfel in 3 niveluri care acomodeaza functiile programului arhitectural dezvoltat in cadrul proiectului. La nivelul parterului spatiul interior intra in dialog cu spatiul din imediata apropiere a cladirii prin deschiderea fata de acesta si amplasarea unei cafenele in volumul cladirii noi. De asemenea, parterul cladirii pastrate se deschide fata de strada prin intermediul unei sali multifunctionale. Spatiile destinate programului se afla la etajele 1 respectiv 2 sub forma unor sali de studiu sau sali de dans/teatru experimental/spectacol. Salile de dimensiuni mai mari sunt situate la etajul 2 al volumului nou avand o capacitate de 100 de persoane fiecare. Pentru a lega in mod vizual spatiile din cladire, volumul cladirii noi prezinta un gol dezvoltat pe verticala iar intre cele doua volume s-a creeat o curte orientata catre vegetatia pastrata in sit. Pentru a profita de pozitionarea salilor la nivelul etajului 2 foaierele se deschid vizual fata de strada respectiv fata de context creeand astfel noi legaturi. Strada aflata in imediata apropiere a sitului este pietonalizata, creeand impreuna cu noua cladire un nou spatiu urban deschis catre utilizator.