Acum reconsiderăm patrimoniul modernist

Autor(i):
Alina Moise
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Seria de fotografii este rezultatul documentării arhitecturii moderniste din stațiunile balneare. Având o abordare jurnalistică, acest proiect fotografic dorește să sublinieze poetica arhitecturii moderniste, o arhitectură care din cauza asocierii sale cu perioada comunismului este respinsă și neglijată.

Izvorul Hercules vede lumina zilei chiar la parterul Hotelului Roman și apele sale termale alimentează printr-o lungă rețea de conducte subterane bazele de tratament ale tuturor celorlalte hoteluri și pensiuni din stațiune. Cândva o stațiune plină de viață, Băile Herculane, asemenea tuturor celorlarte “băi” din România, se prezintă acum ca o bătrână gârbovită care emană nostalgia vremurile frumoase. Cu potențialul lor turistic, resursele naturale binefăcătoare și cu o arhitectură impunătoare dar sensibilă contextului, aceste stațiuni ar putea fi din nou niște grădini hedoniste.

Disociată de orice considerente politice, arhitectura modernistă reprezintă un patrimoniu arhitectural foarte valoros care ar trebui protejat și reintegrat în viața urbană cotidiană. Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare a orașului ar trebui să fie păstrarea și valorificarea contextului urban moștenit. Din păcate, în prezent, în România, multe clădiri modernist-socialiste sunt abandonate sau se găsesc într-o stare avansată de degradare (restaurante, magazine, stadioane, bazine de înot, parcuri și alte spații de agrement).

Fotografiile realizate ilustrează exemple de hoteluri moderniste din stațiunea Băile Herculane, aflate într-o stare avansată de degradare dar care sunt încă vii, fiind utilizate la capacitate maximă.