Casa S

Autor(i):
arh. ROZS Gáspár Tamás
Biroul:
studio LUKROTHECA
Colaboratori:
Arhitectură: arh. GIURGIU Mădălina
Rezistentă: INGINERIE CREATIVĂ: ing. ȘOFLETE Marius, ing. TIMU Octavian
Instalații: ing. MAGYAR Károly
Fotograf: BENEDEK Béla
Localizare:
România, jud. Covasna, Sfântu Gheorghe
Parametri:
RH: S+P+M / Sd: 442 m2 / Su: 325 m2 / POT: 12 / CUT: 25.00 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Concepută pentru a găzdui o familie tânără de patru membri, construcția are o arhitectură modernă bazată pe principiile simplității, prin care se realizează o legătură armonică între o compartimentare optimă și utilizarea unei game reduse de culori și materiale tradiționale. Predomină placarea cu cărămidă aparentă, lemnul de culoare natur, betonul aparent și tencuială simplă de culoare albă. Pe parcursul realizării proiectului s-a acordat o atenție deosebită detaliilor de execuție și finisajelor.

Volumetria poate fi descrisă ca un ansamblu de două corpuri: garajul cu un regim de înălțime S+P și casa propriu zisă cu un regim de înălțime de P+M. Conceptul de bază al garajului poate fi numit ”o cutie minimalistă” placată cu cărămidă aparentă refolosită, având închideri superioare din beton aparent. Casa în schimb, se încadrează în tipologia caselor tradiționale, cu un acoperiș realizat în două ape și cu o învelitoare din țiglă ceramică. Intrarea principală în locuință este marcată de prezența unei lucarne plasate deasupra acesteia.

Zonele de zi sunt amplasate la parter în strânsă legătură cu o terasă generoasă care face legătura spre curtea din spate, ferită de forfota străzii. Cele trei încăperi, bucătăria, locul de luat masa și livingul se află în strânsă legătură, fiind totuși separate printr-un decalaj volumetric. Zonele de noapte se află la mansardă pentru intimitate și beneficiază de o bună însorire datorată orientării față de punctele cardinale.

De asemenea, eficiența energetică a fost una din principalele cerințe ale beneficiarului, astefel că materialele, finisajele, instalațiile și tehnologiile folosite au fost alese pentru a satisface cerințele energetice corespunzătoare clasei A+.