Baia de arhitectură, ediția a III-a

Autor(i):
Organizator: Asociația Locus (Oana Chirilă, Cristina Apostol)
Beneficiar: U.A.T. Băile Herculane, județul Caraș-Severin
Coordonator: Christian Rummel & asistent Adrian Nicolae Prisca
Coordonator tehnic: Dobre Iulian George
Câștigători concurs / coordonator proiect (implementare)
/ șef proiect: Mihai Șom & Diana Sava
Participanți: Posdarie Alexandra, Mocioiu Alexandra, Stănescu Andreea, Paraschivu Florin Adelin Eleodor, Vîlceanu Adelina Diana, Meixensberger Astrid Bianka, Naghiu Alexandru, Restivan Francesca Tiziana, Roșu Alexandru, Marin Florentina, Petrica Anca Ștefania, Csukás Bálint, Persunaru Cătălina, Nițu Mihaela Adriana, Tranescu Sara, Bogdan Botiș, Dobre Mihai, Porime Iulia, Sala Narcis, Mihai Șom, Diana Sava
Biroul:
Asociația Locus
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Băile Herculane

Comentariul autorului:

Asociația Locus este o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Filozofia definitorie pentru asociație este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Mijloacele utilizate sunt multidisciplinare, urmărindu-se obținerea unor strategii personalizate pentru fiecare caz în parte. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, de exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu și creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil.
Asociația Locus are ca prim proiect activitățile desfășurate sub tutela HerculaneProject, o platformă de reactivare culturală și socială a nucleului istoric din Băile Herculane, cu instrumente arhitecturale, sociale și culturale, și având ca scop, pe termen lung, includerea ansamblului monument istoric în patrimoniul UNESCO. Deoarece credem în puterea educației și culturii de avea o contribuție însemnată în orice strategie de dezvoltare, Asociația Locus, prin HerculaneProject, nu numai că ajută la stoparea degradărilor și punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun, dar își aduce aportul și la mediul social și cultural al stațiunii prin evenimente și activități precum Baia Culturală Herculane (organizat în colaborare cu Asociația ACIA), HerculTURA (tururi de arhitectură) și Baia de Arhitectură (școala de vară pentru studenții arhitecți) .
Baia de Arhitectură Ediția a III-a (2020) și-a propus să contribuie în cadrul proiectului de punere în siguranță a Băilor Neptun, prin protejarea și punerea în siguranță a fațadei principale, prin proiectarea și realizarea unor schele din lemn amplasate în zona a trei volume de fațadă, unde nevoia de protecție atât a monumentului, cât și a potențialilor trecători este absolut necesară.
Deoarece elemente din fațada de cărămidă aparentă continuă să cadă în stradă, în special în sezonul ploios, iar acest fapt reprezintă un pericol pentru trecători și pentru numărul mare de turiști prezenți în stațiune, propunem această intervenție , care să aibe un dublu rol:
1. De protecție ;
2. Obiect sculptural, unde pot fi dispuse materiale informative despre monument, platforma HerculaneProject, cât și materiale informative despre partenerii și sponsorii proiectului de punere în siguranță.
Baia de Arhitectură Ediția a III-a propune un dialog între specialiști și comunitate, o conectare a tinerilor cu patrimoniul cultural și aduce o contribuție majoră în ceea ce privește valorificarea acestuia.
Proiectul de punere în siguranță și de eliminare a titlului de pericol public pentru Băile Neptun a fost întocmit și avizat de toate entitățile administrative necesare pentru a putea fi implementat. Acesta are ca scop stoparea degradării și înlăturarea etichetei de pericol public. Asociația Locus a reușit următoarele, din anul 2017 - elaborarea unui releveu complet al clădirii, dezvoltarea unui proiect tehnic de punere în siguranță, avizat de instituțiile abilitate, strângerea a 60.000 de euro cu ajutorul societății civile și a mediului privat, începerea și finalizarea cu succes a primei etape de punere în siguranță, începerea unui plan strategic integrat pe termen lung în ceea ce privește Baia Neptun, și nu în ultimul rând, promovarea Băilor, educarea publicului larg și dezvoltarea unor parteneriate strategice în ceea ce privește viitorul acestui monument istoric.
Platforma oferită de Ordinul Arhitecților din România, prin finanțarea școlilor de vară, ne-a oferit unica unealtă de a integra componenta pedagogică în procesul de punere în siguranță a celui mai important monument istoric balnear din România.