Vilă pe faleza Olimp

Autor(i):
arh. Mihai Duțescu
Colaboratori:
ing. Adrian Brânzoiu - rezistență
Localizare:
România, jud. Constanța, mun. Mangalia, localitatea Olimp
Parametri:
RH: Ds+P+1E / Sd: 447 m2 / Su: 335 m2 / POT: 32 / CUT: 0.85

Comentariul autorului:

Această vilă este situată în nordul stațiunii Olimp, într-o zonă până de curând destul de puțin frecventată de turiști, însă care în ultimii ani se dezvoltă alert. Proiectul a fost început în 2017 și construcția finalizată în 2020. Este o locuință de vacanță, iar clienții sunt o familie extinsă (familia propriu-zisă, având 2 copii mici, la care se adaugă surori, cumnați, bunici), ai cărei membri petrec mult timp împreună și împart vila pe toată perioada sezonului cald.

La momentul achiziționării terenului, acesta era singurul disponibil în zonă, fiind ultimul rămas nevândut – cel mai puțin atractiv și mai dificil de construit – ca parte a unei lotizări recente destinată mai multor tipuri de locuințe, reglementată prin PUG-ul municipiului Mangalia. Terenul încheie această lotizare și este înconjurat pe toate laturile, mai puțin Nord, de un drum asfaltat carosabil, fiind poziționat exact la limita dintre zona destinată locuirii și plajă. Această situare excepțională, aproape intimidantă, alături de configurația sa atipică, cu un contur neregulat și o declivitate puternică atât pe direcția longitudinală (Nord-Sud), cât și pe cea transversală (Est-Vest), au fost principalele puncte de plecare în configurarea proiectului.

Locuința se desfășoară pe 3 niveluri (demisol, parter și etaj). Planul fiecărui nivel este o variațiune a celorlalte două. Materialele folosite sunt: zidărie BCA 40 cm (fără strat termoizolant suplimentar), calcar și granit la exterior (pereți), respectiv lemn natural (plafoane și terase circulabile), parapeți din sticlă, tâmplărie din aluminiu.

Cu referințe mai degrabă în zona funcționalismului anilor ’70, care încă mai conferă caracter litoralului românesc, intenția arhitecturală a fost una aproape pedagogică, mai ales că amplasamentul beneficiază de o expunere maximă. A fost important așadar ca obiectul arhitectural care „dă tonul” acestui viitor front construit dinspre faleza Olimp să impună un minim standard – de igienă a compoziției, de calitate a construcției, de scară etc.