Wonder rooms

Autor(i):
Alexandra Berdan, Alina Andriescu, Ancuța Costandache, Ștefania Borș
Biroul:
A+noima
Colaboratori:
fotografii - Katerina Nedelcu
execuție finisaje - Zafit
execuție mobilier - Eterra atelier
execuție obiecte metal - Negura
Localizare:
România, jud. Iași, Iași

Comentariul autorului:

Cabintele de curiozități (wonder-rooms) au fascinat oamenii din secolele XVI și XVII. De la crocodili, minerale și corali la picturi, trofee de fildeș, instrumente de măsurare și automate incredibile, ele au avut ca scop reflectarea ordinii universului. Casa Pixelgrade este astăzi un colaj de curiozități, idei și experiențe lipite într-o poveste cu sens.
Casa albă de pe strada Vasile Alecsandri nr.5
a fost construită ca locuință a servitorilor boierului Vasile Alecsandri, apoi transformată în tipografie, locuințe sociale și chiar sediu al Poștei Secrete a SRI.
De cinci ani încoace, este spațiul de muncă, creație și dezvoltare al Pixelgrade. Echipa a decis să separe spațiul de lucru pe care l-au amenajat la etaj, de zona publică, comună, în care au acces și vizitatori, prieteni, personaje din comunitate.
Camerele de la parter sunt folosite pentru activități de echipă și conexe: servirea mesei, micro-adunări și prezentări, discuții, ședințe.
Vechea amenajare de la parter, făcută într-o notă domestică — cu living, dining și bucătărie vorbește prea mult despre trecut și prea puțin despre etapa de echilibru și creștere în care echipa a ajuns.
Proiectul de reamenajare a avut ca provocare definirea unei atmosfere care să povestească despre ce înseamnă Pixelgrade acum, dar și cum va se va transforma în viitor. O poveste despre descoperire și continuitate.
Analiza spațiilor a arătat că fiecare cameră „își dorea” să găzduiască un amalgam de activități care de multe ori nu se potriveau împreună.Pentru a pune lucrurile în ordine, dar și pentru a lăsa loc evoluției, am pornit de la ideea de a face mai puțin, dar mai bine. Am definit mai puține funcțiuni și le-am creat contexte mai bune în care ele să se întâmple, iar cu mai puține culori, obiecte și piese de mobilier am creat experiențe mai cu intenție și cu mai mult sens.
Holul de primire stârnește curiozitatea și invită la descoperirea celorlalte spații ale casei. Fie că urmărești firul narativ al corpurilor de iluminat către bucătărie, poposești în dreptul oglinzii să descoperi ce se află în spatele ei sau întorci privirea spre dressingul care funcționează ca un filtru misterios spre scară, holul devine un intro în experiențele casei.
Sala de mese și idei. Diningul se comportă ca un spațiu care evoluează și se transformă prin intermediul unui perete care colecționează idei în dreapta și un perete-galerie care colecționează artă în stânga.
Sala de lectură.
Living-ul un spațiu cu o vocație intimă, bună pentru studiat, gândit și discutat, devine o cameră secretă, o bibliotecă. Pereții laterali sunt suport de rafturi, iar restul spațiului este compus din locuri care să îndemne la citit, răsfoit, visat și învățat.
Bucătăria este recepție pentru vizitatori și spațiu polarizator al echipei. Mobilarea (funcțională) a fost păstrată ca atare și completată de spații de depozitare închise și deschise. Piesa centrală al spațiului este un grid metalic tridimensional și multifuncțional (suport de căni și corp de iluminat).
Scara - trecerea către spațiul de lucru de la etaj este o experiență senzorială oferită atât de culoare, dar și de lumina amplasată aproape strategic, ca o ploaie de stele. În joaca cu limitele și percepțiile, culoarea aleasă cuprinde toate dimensiunile spațiului scării, până la ultima treaptă. Pentru a integra în povestea casei acest spațiu tranzitoriu al scării, am optat pentru o instalație metalică, ca un grid de pixeli, care în timp va fi îmbrăcată de plante agățătoare.
Paleta cromatică aleasă reinterpretează culorile găsite inițial în spațiu într-o notă mai subtilă și matură, cum, de altfel, este și echipa de astăzi.
Amenajarea parterului Casei Pixelgrade a fost un exercițiu de design de experiențe care reflectă personalitatea echipei.De la calm la socializare, de la liniște la creație, de la concentrare la relaxare, toate construiesc un cadru cu o estetică matură, dar cu accente ludice.