Casa MC

Autor(i):
arh. Vlad Mitric-Ciupe
Colaboratori:
Proiectant rezistență: ing. Dan Mandragiu
Proiectant instalații: ing. Alexandru Teodor
Antreprenor general: S.C. Euroedil S.R.L.
Luminotehnică: arh. Adrian Bălășoiu
Peisagistică: arh. Mihai Culescu
Fotografii: arh. Viorel Pleșca
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: DS+P+1+M / Sd: 427 m2 / Su: 335 m2 / POT: 36 / CUT: 1.41 / Cost: 600 €/m2

Comentariul autorului:

Titlul lucrării: Locuință unifamilială DS+P+1+M
Birou: Mitric-Ciupe Vlad Aurelian BIA
Autor: arh. Vlad Mitric-Ciupe
Anul proiectării / finalizării:
2017-2018 / 2020
Rezistență: ing. Dan Mandragiu
Instalații: ing. Alexandru Teodor
Luminotehnică: arh. Adrian Bălășoiu
Peisagistică: arh. Mihai Culescu
Antreprenor general: S.C: Euroedil S.R.L.
Fotografii: arh. Viorel Pleșca
Imobilul are funcțiunea de locuință, desfășurându-se pe patru niveluri, respectiv DS+P+1+M, găzduind o familie cu 4 membri - 2 adulți și 2 copii. Atitudinea față de vecinătăți a fost una clară: preluarea volumetrică (cornișă/coamă) a calcanului învecinat și, odata retras față de acesta, ridicarea cu încă un nivel. În același timp, am încercat o abordare contemporană (fără streașină, scurgeri ascunse, fațadă ventilată etc.), într-o interpretare cromatică neutră (alb și gri).
Soluția volumetrică are și avantajul de a propune pentru ambii copii spații mansardate, la niveluri diferite.
Un alt element care a influențat semnificativ soluția este existența demisolului, cu un pachet important de trepte la intrare, element pe care nu ne-am dorit să-l repetăm și către curtea din spate. De aici decizia de a ridica cu 45cm curtea spate, coborând - în același timp - (cu trei trepte) și livingroom-ului, rezultând astfel o relație excelentă interior-exterior.
Parcurgând spațiul, găsim (la parter) un windwang și o scară către demisol (element care leagă doar aceste două niveluri) + o zonă de anexe (depozitare și grup sanitar) - toate acestea în traveea mică de la calcan, intrând mai apoi în zona de bucătărie-dining în directă relație cu livingroom-ul (separare între aceste două funcțiuni principale doar printr-un corp de mobilier).
Coborând la demisol, identificăm o zonă de anexe (depozitare, CT etc.), precum și un birou în relație cu o bibliotecă (amplasată sub living-ul coborât, fără ferestre, beneficiind de aportul unei pardoseli de sticlă de la nivelul parterului).
La etaj, în traveea mare regăsim dormitorul matrimonial cu dressing și baie matrimonială, iar în traveea mică camera unuia dintre copii, cu dublă orientare, spațiu mansardat, cu o separare din mobilier între zona de zi și zona de noapte.
În mansardă putem descopri o spălătorie/uscătorie și spațiul celui de-al doilea copil, realizat în aceeași manieră - separare sugerată între zona de zi și zona de noapte.