Piața Lucian Blaga și străzile învecinate

Autor(i):
planwerk arhitectură și urbanism
Colaboratori:
NV Construct, Quantum Instal, EuROBB Energy, Starcom Exim, Caloria, Ultimate, Diferit
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: 0 / Sd: 20000 m2 / Su: 20000 m2

Comentariul autorului:

Piața Lucian Blaga se mărginește la est cu limita centrului istoric și este principala legătură a acestuia cu ansamblul campusurilor și a clinicilor universitare. Strada Petru Maior conduce din piață spre Primăria orașului, de unde, urmînd strada Emil Isac, se ajunge în scurt timp la Piața Operei Maghiare, Someș și Parcul Central. Strada Napoca face legătura cu principala piață a Clujului, Piața Unirii, în timp ce tronsonul Republicii este începutul parcusului pietonal spre cartierul Zorilor.

În 2018, importanța zonei în ceea ce privește rețeaua de fluxuri pietonale și ciclistice nu era reflectată în modul de organizare al pieței și al străzilor din jur, spațiul public fiind dedicat predominant traficului auto. Proiectul a urmărit echilibrarea ponderii modale, prin favorizarea mijloacelor nemotorizate de transport. În paralel cu îmbunătățirea mobilității și accesibilității propriu-zise, s-a încercat recîștigarea calităților spațiului urban, ca loc de interacțiune și repaus.

Restrîngerea și reorganizarea carosabilului și parcărilor a permis extinderea suprafețelor pietonale (trotuare, scuaruri, traversări) și introducerea pistelor și benzilor pentru biciclete și trotinete. În mare parte inexistente în 2018, vegetația și mobilierul sînt dispuse în configurații care profită de calitățile diferitelor locuri, în încercarea de a încuraja apariția unor noi puncte de interes pe parcurs. Sînt integrate tehnologii noi – iluminatul LED, conexiuni wifi/USB sau stații de încărcare pentru vehicule electrice – în efortul de a crește nivelul de sustenabilitate a infrastructurii publice.

Creșterea suprafeței pietonale: +22%
Diminuarea suprafeței carosabile: -38%
Creșterea suprafeței velo: +1500%
Creșterea suprafeței verzi: +12%
Număr de arbori plantați: 68