Foișorul interbelic

Autor(i):
arh. Radu Tîrcă
arh. Ștefania Hîrleață
arh. Petru Mortu
ist. artă Irina Leca
ing. struct. Ștefan Geantă
Biroul:
Studiogovora
Colaboratori:
Execuție:
tâmplărie - Blajin srl
învelitoare - Damila srl
constructor: Demiplast srl
Localizare:
România, jud. Vâlcea, Băile Govora
Parametri:
RH: P / Sd: 13 m2 / Su: 13 m2

Comentariul autorului:

Foișorul Interbelic se află într-unul din cele mai importante zone rezidențiale ale orașului, un ansamblu de vile neoromânești construite în perioada anilor 1920-1930 și care a reprezentat până în 1989 zona destinată acomodării membrilor Comitetului Central.
Restaurarea lui nu vorbește atât despre obiectul în sine, ci despre reactivarea spațiului public al cartierului, respectiv a fostei mici grădini urbane, un spațiu neutilizat și neînsușit de comunitate de la începutul anilor 1990.
Ca o consecință a faptului că restaurarea foișorului a angrenat contribuția unei bune părți a comunității locale, voluntari și firme de specialitate, pe parcursul unui întreg an, el a reușit să devină un reper atât pentru locuitori, cât și pentru factorii de decizie locală.
Pe parcursul proiectului și după finalizarea lui, atât foișorul, cât și spațiul verde în care se află a fost cadrul mai multor activități și evenimente publice, precum workshop-uri, proiecții de lumini, degustări de vin, concert de jazz sau simple activități cotidiene. Locuitorii din cartier sau turiștii îl folosesc ca loc umbros de repaos, ca loc de joacă sau ca loc de întâlnire, semn că redarea foișorului către public a răspuns unei nevoi reale.