KulturHAN | Centru multi-cultural

Autor(i):
stud. arh. Tănase Mihai Ștefan
Îndrumători:
îndrumător ș. l. dr. arh. Aurora Irina Dumitrașcu
Universitatea:
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură "G. M. Cantacuzino"
Localizare:
România
Parametri:
Sd: 4700 m2

Comentariul autorului:

Recent, lipsa intervenției asupra patrimoniului urban existet este un fenomen grav, care a făcut ca zonele istorice importante din țările europene să nu fie repuse in circuitul istoric si turistic.
România nu face excepție.
În contextul reformelor și nuanțelor politice, scăderea treptată a activității economice și închiderea multor servicii locale sau unități de afaceri sau anularea reperelor din centrul istoric al orașului au condus la un vid economic și social local clar, care a dus la stagnare și distrugerea unor zone cu o istorie încărcată.
Valoarea culturală și simbolică a clădirilor, locurilor publice din centrul istoric al Bucureștiului - locuri cu memorie și o anumită valoare legată de memoria colectivă pot constitui un fundal excelent pentru revitalizarea urbană, astăzi disfuncțională și care se bucură de o poziție privilegiată a centrului orașului. Mai mult, pe baza principiului pragmatismului, aceeași zonă de caracter istoric importantă pentru dezvoltarea Bucureștiului în altă perioadă, Calea Moșilor zone de noi relansări de activități, servicii și conexiuni care completează fondul extrem de valoros menit să-și consolideze identitatea, redându-i importanța cuvenită în orașul modern.
Centrul KulturHAN reprezintă o funcțiune publică cu caracter permanent și cultural care acționează în ideea unor spații de trecere tip curți, animate și cu caracter ușor diferit. Prin aliniamentul la han am dorit sa respect prezența monumentului istoric și prin aducerea intervenției contemporane propuse să completez imaginea urbană care lipsește și de care este nevoie pentru a ajuta la regenerarea spațiului urban și aducerea unor activități țintite spre artiști la început de drum și care caută să se lanseze sau să lucreze împreună.