FABER. The Capacity Building

Autor(i):
F O R - Simina Cuc, Alexandra Maier, Pepe Peralta Guerrero, Alexandra Rigler, Sergiu Sabău, Oana Simionescu, Maria Sgîrcea, Alexandra Spiridon
Biroul:
FOR Arhitectură&Urbanism
Colaboratori:
Structură: SC Path’s Rout SRL, ing. Cornel Farcaș, SC Plan Design SRL, ing.
Bogdan Trifa
Instalaţii HVAC: SC Flexik SRL, ing. Ramon Dehelean
Instalaţii electrice: SC Eldo Product SRL, ing. Doctor Ovidiu
Antreprenor general: SC Lumex SRL, SC FOR Arhitectură&Urbanism SRL
Antreprenor instalații: SC Flexik SRL
Localizare:
România, jud. Timiș, Timișoara
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 1070 m2 / Su: 840 m2 / POT: 20 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

FABER face parte dintr-un fost sit industrial important pentru oraș, în cartierul Fabric al Timișoarei, pe malul Begăi: fostele Fabrici Unite de Ulei și Săpun, acum cunoscute sub numele AZUR. Situl e important pentru că reprezintă locația inițială a unei afaceri care după perioada comunistă s-a întors la familia care a inițiat-o, familia Farber. Actualmente, fosta platformă industrială adăpostește o listă lungă de mici antreprenori și artiști, în timp ce proprietarii nu s-au aruncat încă în a reformula brutal conținutul parcelei, chiar dacă nu mai au activitate industrială aici de mai mult de o jumătate de secol.

Din punct de vedere urbanistic, situl se află în mijlocul unui spațiu în tranziție, ce conform viitorului PUG al orașului trebuie să se transforme într-o zonă cu funcțiuni mixte. Deși există diverse discuții despre modul în care s-ar putea dezvolta acest ansamblu, clădirea FABER este prima care a fost reabilitată.

Clădirea are o suprafață construită desfășurată de aproximativ 840 mp, structurată și distribuită cvasi-egal pe două niveluri - parter și etaj. La nivel de funcțiuni, parterul acomodează o sală mare de evenimente, un foaier de acces, grupuri sanitare, zona de bistro cu bucătăria aferentă precum și un gang care asigură accesul auto în interiorul parcelei. Etajul este compus din zona de cowork și makerspace, alături de 2 săli de ședințe medii și 2 săli de ședințe mici, suprapuse. Circulația verticală este speculată sub forma unui aparat complex, compus din rampe de scări și podeste/platforme care asigură atât accesul în spațiile de la etaj cât și posibilitatea pentru diverse activități în exterior, și culminează cu un loc de belvedere înspre Bega și oraș.