Re - făcut: Rezidențial Puțul lui Zamfir 32-34

Autor(i):
arh. George Postelnicu, arh. Oana Postelnicu
Biroul:
Melon Design Studio
Colaboratori:
arh. Sergiu Leucă
Structura: Popp & Asociaţii
Instalatii: Pacic
Fotografii: George Postelnicu, Bogdan Popescu
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: Sp+P+4E+5Er / Sd: 968 m2 / POT: 61 / CUT: 3.30

Comentariul autorului:

Avem în București un fond general construit, cu foarte multe clădiri cu vârste diferite, fară valoare istorică sau ambientală, care nu mai răspund cerințelor de siguranță, de calitate arhitecturală și de eficiență energetică. În acest context, recondiționarea unei construcții existente relativ recente apare ca un posibl răspuns la rezolvarea necesităților de locuire ale generațiilor actuale. Provocarea este găsirea unor rezolvări creative ce țintesc calitatea locuirii spațiilor existente, nerezumându-se la simpla anvelopare cu polistiren dublată de eventuale consolidări fară o gândire funcțional - arhitecturală contemporană.

Povestea acestui imobil se încadreaza în refacerea, remodelarea si refolosirea unui imobil de locuit existent.

Strada Puţul lui Zamfir, aflata in Dorobanţi, unul din cartierele de prestigiu ale Bucureștiului, se dezvăluie cu un amestec de volumetrii, limbaj arhitectural și regimuri de inălţime, datorate in principal unei densificări explozive și adeseori haotice din ultimii 30 de ani.

La numărul 32 - 34, pe un lot de 295 mp, exista un imobil rezidenţial S+P+4E+M finalizat iniţial în anul 2000. Parcela, cu avantajul de a fi mai mult lată decât adâncă, este orientată nord către stradă. Faţada iniţială cu elemente de limbaj postmodernist, era ambiguă, depersonalizată, cele câteva deschideri înguste corespunzând unor spaţii de depozitare si băi.

Lista de intervenţii a început cu necesitatea obţinerii unor apartamente cu spaţii interioare eficientizate (transformand cele 2 duplexuri existente), deschiderea faţadei, captarea luminii, o recompartimentare conforma cu nevoile contemporane si introducerea unui lift adecvat. Toate acestea dublate de o consolidare masiva. Astfel, acest mic bloc refăcut a devenit casă pentru patru apartamente și un studio cu o mare terasă acoperită (outdoor living).

Foarte important in abordarea proiectului a fost obţinerea unor spaţii exterioare pentru apartamente: balcoane ce au fost gândite cu rolul de gradină verticală de faţadă.

Faţada către stradă a fost integral refăcută, primind deschideri vitrate generoase, dublate de structura unor balcoane metalice transparente, singurul element masiv de beton păstrat -cilindrul-, devenind "prizonierul" pergolei verticale, integrat ansamblului de spaţii exterioare individuale. Ecranul diafan și luminos a fost realizat printr-o serie de elemente metalice filiforme albe care traversează întreaga înălţime a celor patru nivele. Transparenţa faţadei funcţionează și pe orizontală prin alegerea grilajelor metalice pentru pardoseala balcoanelor, creându-se astfel impresia de plutire si comunicare. În timp, vegetaţia căţărătoare va fi benefică atât locuirii cât si imaginii străzii excesiv de minerale, punctată de o vegetaţie rară și sufocată de mașini.

Apartamentele sunt inundate de lumină, lăsând vizibile în exterior materialitatea metalului, a lemnului și în viitor a plantelor ce se vor căţăra pe pergolă. Imediat după finalizarea imobilului, primele 3 etaje au fost închiriate ca spaţii pentru profesii liberale, folosind configurarea flexibilă, rezultând astfel o utilizare mixtă a imobilului.