Foto

Köllő Miklós

/ Membru în juriul secțiunii Rural, BNA 2018

A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” (1996), apoi a urmat studii aprofundate în urbanism și cursuri postuniversitare în domeniul protecției patrimoniului construit, la Universitatea Babeș-Bolyai / Facultatea de Istorie împreună cu Fundația Transylvania Trust. Este doctorand la UAUIM București, cu o temă privind peisajul cultural, urbanismul istoric, arhitectura tradițională.

Este expert MCC in restaurare, urbanism istoric, și este specialist atestat MC pentru domeniul cercetare, inventariere monumente, studii istorice. Este membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Este autorul Ghidului de arhitectură pentru încadrarea în specificul rural din mediul rural - zona Secuime.  A fost architect-șef al orașului Gheorgheni.

În 2010, a fost distins cu premiul Tarisznyás al Muzeului din Gheorgheni (pentru sprijinirea morală, intelectuală și profesională a muzeului) si cu premiul Kájoni János al județului Harghita, pentru cultură și arte, în 2018 eforturile lui de mai bine de un deceniu, în vederea salvării patrimoniului construit din zona secuimii a primit  premiul Orbán Balázs. În 2020, a fost distins cu  premiul secțiunii de arhitectură al Academei de Arte din Ungaria, și a devenit  membru al acestei academii.

Este co-fondatorul biroului de arhitectură Larix Studio,  care propune o arhitectura eco-regionalista, în care –respectând situl - tradiția și inovația înseamnă o simbioză în care nu modernul este opusul tradiției, ci inutilul.

Biroul a fost nominalizat și premiat la mai multe biennale/anuale nationale/regionale, atât cu proiecte de arhitectură, cât și cu proiecte de restaurare.

Proiectele biroului au fost publicate în revistele Arhitectura, Arhitext, Zeppelin, Igloo, Országépítő (Ungaria), Metszet (Ungaria), Magyar Építőművészet (Ungaria), A10.