Revitalizare și restructurare Piața Izvoare Baia Mare

Autor(i):
Muntean Fabian
Muntean Anca Alexandra
Îndrumători:
Conf.dr.arh. Pușcaș Cristian
Prof.dr.ing. Prada Marcela
Universitatea:
Universitatea din Oradea
Facultatea:
Facultatea de construcții, cadastru și arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+1E / Sd: 13407 m2 / Su: 13045 m2 / POT: 50 / CUT: 0.67 / Cost: 1800 €/m2

Comentariul autorului:

În acest context, am propus ca temă în vederea elaborării lucrării de diplomă un studiu de revitalizare şi restructurare a Pieței agroalimentare Izvoarelor, care se caracterizează prin unitate în ceea ce privește evoluția istorică și stilistică a amplasamentului, reprezentată printr-un concept contemporan ce dă formă realităţii urbane, sociale, economice, ce reprezintă, un mod de exprimare şi ilustrare a unor tendinţe ce depăşesc prin ideologia tipologia de manifest, iconic, prin sfera formei şi funcţiunii.
Amplasamentul studiat se afla în Municipiul Baia Mare oraş situat în partea vestică a judeţului Maramureş. Zona studiată este în vecinătatea monumentului istoric, numit Turnul Măcelarilor situat frontal pe latura nordică a Pieţei Izvoare amplasată şi configurată după 1931, după mutarea din zona centrului vechi pe acest amplasament.Situl studiat este situat în zona de protecţie a monumentului istoric (Turnul Măcelarilor). Subzona suprapusă peste nucleul istoric delimitat de traseul incintei fortificate - ţesut urban tradiţional, cu un parcelar medieval păstrat, clădiri cu regim de înălţime predominant de S+P, S+P+1, cu front relativ continuu, dispuse pe aliniament. Funcţiunea dominantă este cea de locuire, dar prin fenomenul de conversie mai mult sau mai puţin accentuat s-a transformat într-o funcţiune mixtă de locuire şi comerţ şi servicii.
Piața este acel loc al orașului contemporan unde o rutină prozaică precum cumpărăturile pot oferi o puternică experiență senzorială: mirosuri, gust, imagini, sunete, acest loc complex este fața vizibilă a schimbului economic definit cu precizie pe fondul unei interacțiuni sociale și culturale, într-un stil de viața urban. Compoziția arhitecturală va prelua din forma terenului condiţia data de situaţia existentă a amplasamentului ca insula urbană, şi armonia, cu mediul înconjurător, ce contribuie la crearea compoziţiei urbane, şi împreună se completează şi formează un întreg, ce poate să devină un reper important al comunităţii. Situl fiind în aria de protecţie a monumentului istoric Turnul Măcelarilor s-a urmărit şi realizarea unui dialog cu edificiul sau mai bine spus dialogul între vechi și nou ca fiind o formă de discurs arhitectural contemporan care se doreşte a fi vizibil atât în plan sau volum, cât și în abstract. Faţada principală va fi pe partea nordică perspectiva importanta a amplasamentului care este în dialog direct cu monumentul istoric şi se va deschide ca într-o îmbrăţişare spre monument ceea ce pune în evidenţă cele două construcţii, iar compozitional va fi articulată de o piaţetă cu rol social şi cultural ce va da valoarea zonei. Se va urmări ca prin conformare, volumetrie și aspectul exterior, a clădirii propuse să nu deprecieze valorile existente în zonă sau cele în general acceptate ale urbanismului și arhitecturii.
Plecând de la conceptul de viaţa urbană contemporană care exprimă în primul rând siguranţa individului, care îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi într-un mediu sănătos şi sustenabil până la expresivitatea şi atracţia lui faţă de obiectele de arhitectură prin formă, și nu numai ci și prin caracterul funcţional, condiţie necesară pentru o viaţă bună.În realitatea curentă, funcționalitatea apare oarecum în prim-plan, păstrându-şi caracterul de piaţă agro-alimentară intrând însă în ecuație orașului ca element economic şi financiar, dar nu trebuie uitat faptul că funcțiunea este de foarte multe ori, cea care determină în mod fundamental conceptul creativ al unei opere de arhitectură, fiind dealtfel element intrinsec al acesteia. Reconfigurarea pieţei se propune într-o manieră care să răspundă cerinţelor actuale, ce ar putea activa zona de locuire şi comerţ, fapt care ar întări legăturile deja existente, astfel încât acesta insula urbană să devină o parte importantă de legătura la nivelul oraşului.
Ca activitate principală va rămâne cea de comerţ agro-alimentar şi se va realiza în sistem pavilionar cu module funcţionale, având în alcătuire amenajări pentru expunere şi comercializarea produselor agro-alimentare: la parter sunt aplasate funcțiuni principale cum ar fi piaţa de legume fructe, piaţa de carne, piaţa de lactate, piaţa de viticole, spatii destinate bazarului, completate de functiuni complementare necesare, etajul va fi destinat pavilioanelor de cercetare a plantelor, cu zone destinate consumului și alimentației publice, iar podul va avea ca scop de loisir şi recreere cu o privelişte panoramică asupra oraşului cu zone destinate consumului și alimentației publice.
Lipsa parcurilor sau a spaţiilor verzi, şi necesitatea lor într-o eră dominată de curentul arhitectural contemporan, face ca propunerea arhitecturală să aducă un plus de natură amplasamentului, si zonei foarte dens construit, prin care se propune peste parter o terasă circulabilă cu o amenajare peisagistică, respectând dialogul architectural al vechiului cu noul. Traversat de la vest la est, conceptul face referire la situaţia amplasamentului aflat la limita Centrului Vechi a oraşului prin alei haotice, materiale naturale, insule de pământ inegale şi asimetrice cu o poartă din lemn maramureşeana emblematică istoriei tradiţionale a judeţului. Parcurgând traseul spre partea estică liniile circulaţiilor pietonale încep să capete forme abstracte dar şi simetrice exprimând deschiderea spre arhitectura contemporană, iar în centru va fi amplasată o fântână arteziană cu globul pământesc supervizat de o siluetă ce tinde spre evoluţie.