Conversie - Mixt Beirut (muzeu, birou, gunoi, cultura)

Autor(i):
Sergiu Tudoran
Îndrumători:
conf. dr. arh. Dorin Stefan Adam
Universitatea:
Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti
Facultatea:
Arhitectura
Localizare:
România
Parametri:
RH: S6-1+P+11 / Sd: 32200 m2 / Su: 4400 m2 / POT: 65 / CUT: 4.50

Comentariul autorului:

CONVERSIE - MIXT BEIRUT (MUZEU, BIROU, GUNOI, CULTURĂ)
autor : arh. Sergiu Tudoran

Un proiect despre Beirut, diversitatea și neclaritatea acestui oraș, situat într-o parte a orașului care separă și care întotdeauna a fost o parte dezbatută a orașului și la cele mai tensionate momente, a devenit și o parte conflictuală pe Linia Verde a orașului (din timpul Războiului Civil). Pe acest teren s-au facut diverse propuneri și în multe alte terenuri de situri destructurate; situația reală, absolut necesară, nu este de reconstruire a fondului existent, fiindcă distrugerile sunt continue, iar de fapt reconstruirea înseamnă oferirea resurselor. Discuția resurselor nu este numai de modul în care îți produci aceste resurse, ci de sustenabilitatea acestora, că orașele trebuie să devină mai sustenabile, făcând parte dintr-un oganism global și că mișcările mari politice influențeaza zone mai largi pe glob, iar orașele port sunt martorii și mai fini ai unor schimburi macro economice.

Situl, istoric, a avut diverse etape, iar acum suntem în etapa 2023, care arată ca în etapa din timpul Războiului Civil – spațiul public este unul al manifestării, gestului. Aici, gestul era întotdeauna vizibil ca un stindard, pentru că oamenii se urcau pe clădirea Oului la orice revoluție – cel mai public semn al clădirii nefolosite, care acum adâncite, se naște altceva. Clădirea existentă, intitulată Oul (The Egg), este o fostă clădire de cinema cu spații subterane, care de-a lungul istoriei recente a asistat la schimbările teatrale ale orașului. Prin simbolistica formei sale de ou, a obișnuit să poarte cu sine embrionul unui posibil Beirut.

Conversia se referă la construirea unui nou turn de birouri pentru o companie electrică, a unui muzeu în spațiile subterane existente prin eliminarea plăcilor existente și păstrarea structurii stâlpilor, o nouă piață publică cu spații culturale și spații de sortare a gunoiului în cele mai joase niveluri subterane. Secțiunea proiectului, alături de referințele clădirilor existente în Beirut arată densități diferite ale straturilor atât pe adâncime, cât și pe înălțime. Spațiul cel mai important al proiectului, încercuit bine, capsulat, este nivelul subsolului -4, care, ca o sală hipostilă, pastrează structura stâlpilor existenți căpătând pulsația de dedesubt. Noul turn care se construiește în imediata apropiere a Oului, naște o contradicție, o tensiune. Structura sa este densă în bază și se eliberează către cel mai înalt punct al sau, pe când clădirea oului și picioroangele sale sunt ca o contrapondere, tare sus și fragil în bază.

Proiectul are la bază o hotărâre de a concepe o conversie și extindere foarte specifică pentru Beirut, în contrast cu numeroasele construcții adesea importate fără discernământ din modelul anglo-saxon. Schema propusă este construită pe baza unor criterii care nu se supun neapărat dezbaterilor internaționale dominante din prezent referitoare la clădirile înalte, ci este mai degrabă rezultatul unui radicalism regional și cultural.