Între ecouri de extincție

Autor(i):
Ada-Stefana Fartais
Alexandru Vasile
Biroul:
-
Colaboratori:
-
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Situat în craterul Astroni de lângă Napoli, muzeul se află la intersecția arhitecturii cu lumea naturală. Designul alungit este optimizat pentru a găzdui expoziții interactive, astfel, experiența muzeului este atât informativă, cât și captivantă.
Elementele structurale se îmbină perfect cu terenul și creează o relație armonioasă între arhitectură și context. Muzeul se prezintă ca o structură de lemn în formă de pod care se întinde peste crater, conectând cele două vârfuri înalte de relief. Astfel, muzeul oferă nu doar o perspectivă unică asupra istoriei extinctiilor, ci și o vedere completă de 360 de grade a cadrului natural. Mizele proiectului au fost crearea unei galerii în armonie cu mediul în care este situat, respectarea patrimoniul sitului(minimizând impactul fizic al acestuia) și crearea unei experiențe inedite destinată vizitatorilor. Amprenta la sol este minimă prin suspendarea sa în aer și permite peisajului natural să rămână accentul principal al zonei. Muzeul acționează ca un podium pentru întregul spectacol al naturii si oferă o experiență aparte în parcursul muzeal.

În acest mod, oaspeții vor avea oportunitatea să experimenteze frumusețea naturală a sitului, timp în care primesc informații relevante despre istoria extincției și moduri de prevenire a acesteia. Forma clădirii se decupează printr- contrast puternic, ca un corp individual, viu, cu propriul său suflet. Muzeul ne conduce de-alungul axului Nord- Sud pentru a capta și reda perfect lumina. Exteriorul se poate deschide pentru a oferi vizitatorilor peisaje spectaculoase, ori poate rămâne închis pentru a deservi diverse activități ori expoziții. Muzeul simbolizează o punte între cele două ere, cea uitată a dinozaurilor, și cea a prezentului. Reprezintă un studiu aprofundat al trecutului, care ne invită, totodată, să privim către viitor, oferind o nouă perspectivă asupra lumii. Proiectul țintește să transcende simpla funcționalitate și să devină un catalizator cultural. Nu este doar o destinație, cât o manifestație fizică a dialogului dintre lumea înconjurătoare și civilizația umană. Își propune să ne aducă aminte de continuitatea vieții și evoluția asupra înțelegerii lumii. Bine ați venit la muzeul extincțiilor, unde trecutul și prezentul se ciocnesc într-un echilibru armonios.