Campus Științific

Autor(i):
Pletea Andrei, Memet Hulia,
Duțu Orlando-Marian, Mălai Alexandru - Florian,
Suciu Maria - Ilinca
Biroul:
Meraki Architecture Design
Colaboratori:
Stînga Carmen Brîndușa
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cluj-Napoca, oraș finalist în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020, și-a asumat rolul de lider în implementarea soluțiilor inteligente și dezvoltarea unei infrastructuri puternice pentru educația noilor generații, de aceea am fost atrași de inițiativa construirii unui ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenorialului care să contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării, precum “Science Campus” ce are potențialul de a deveni un pol de infrastructură de cercetare la nivel național și regional. Apreciem eforturile municipalității Cluj-Napoca de a integra inovarea, tehnologia, cercetarea și dezvoltarea, industriile creative și soluțiile energetice alternative și
susținerea de care se bucură proiectele inovative din partea administrației locale.
Conceptul proiectului se referă la o arhitectură care dezvoltă o interconectare a clădirilor într-un peisaj urban. O arhitectură care dezvoltă un nou concept, departe de structurile obișnuite de așezare în unghi drept și de formele de construcție. Proiectul explorează arhitectura în esența sa și nu se mulțumește cu mediul real construit în mod obiectiv. Punerea sub semnul întrebării a conceptelor urbane, rezidențiale și arhitecturale obișnuite se află în centrul procesului de proiectare, cu o calitate ridicată a vieții și un scop practic în prim-planul acestor considerații.
În prim-planul proiectului pe care îl prezentăm se află dezvoltarea unei arhitecturi noi într-un spațiu neexploatat încă, ce se află în zona de conurbație a unui oraș istoric. Astfel, un prim obiectiv vizat este acela de a transpune ceea ce sta la baza percepției umane, aceea de a fi atras tot timpul spre ceva familiar. Plecând de la o compoziție deja cunoscută, cea a centrului istoric și dispunerea componentelor ansamblului cu accent asupra clădirii-monument, arhitectura capătă o nouă interpretare dat fiind cel de-al doilea obiectiv al proiectului, acela de a deveni un argument stabil în dezvoltarea atât la nivel local, regional, cât și la cel național, (cercetare ) ce va viza crearea unei relații între societate, educație, cercetare și antreprenoriat.
Am urmărit să oferim prin proiectul nostru un cadru flexibil pentru realizarea etapizată a construcțiilor. Îndeplinirea obiectivelor CLAS și FMI se regăsește în mai multe clădiri cu funcțiuni diferite aflate în trei zone: public, semi-public și privat ce sunt delimitate de o piață urbană pusă la dispoziția tuturor vizitatorilor.
Aleile extinse și spațiile generoase invită oamenii înăuntru și oferă camere de diferite dimensiuni, spații pentru întâlniri informale, cafenele, cultură prin spații pentru diverse expoziții și evenimente. Utilizarea eficientă a spațiului este percepută prin clădiri moderne care oferă utilizatorilor și vizitatorilor săi o bună conectare cu toate activitățile de agrement menționate mai sus.
Cu o claritate structurală, spații atractive și întrepătrunderea sinergică a utilizărilor, campusul reprezintă poarta de acces într-un nou mediu ce se dorește a fi un nou pol de urbanitate. Cu cele patru funcții diferite ale sale: cultură, recreere, gastronomie și cercetare, acesta reacționează la contextul urban și la nevoia de spațiu.
În vederea creșterii eficienței energetice am apelat la utilizarea soluțiilor alternative și a surselor regenerabile de energie. Spațiul verde ocupat de amprenta la sol a clădirilor va fi reatribuit pe cât posibil prin realizarea unor terase verzi, circulabile, pe acoperișul clădirilor. Datorită fațadelor realizate din sticlă se permite pătrunderea unei cantități mari de lumină solară, ceea ce va conduce la folosirea unei cantități reduse de energie electrică prin iluminarea clădirilor în mod natural. Ecologizarea fațadelor reduce supraîncălzirea acestora, iar instalațiile de panouri fotovoltaice prevăzute pe acoperișurile clădirilor asigură o independență energetică durabilă. De asemenea, modul de realizare a fațadelor oferă umbrire naturală, precum și protecție vizuală și acustică fiind în concordanță cu obiectivele orașului.
Inovația are loc la toate nivelurile, de la design și planul obiectului până la planul structural și detaliat. Forma dinamică a clădirilor oferă o nouă strategie de compartimentare, astfel toate încăperile obiectivelor se desfășoară în jurul unui nucleu ce are ca formă de bază amprenta la sol a clădirii.