Restaurant Osteria Moo

Autor(i):
Arh. Ivona Gheorghe
Localizare:
România, jud. Iași, Iasi

Comentariul autorului:

Conceput ca un restaurant de tip vagon, realizat într-un spațiu cu o lățime redusă, dar cu deschidere stradală pe toată lungime sa, Osteria Moo se află la parterul unui spațiu comercial din campusul ieșean Tudor Vladimirescu.
Proiectul realizat, propune intrarea într-o lume fantastică a jocului dintre plante, animale și elemente grafice .
Inspirația a avut la baza elemente din spectrul circului, transpusă în culori diafane dar contrastante pentru a creea o experiență intensă și iesită din cotidian.
Provocarea a fost în primul rând forma spațiului, un dreptunghi foarte alungit care părea să fie inabordabil pentru un restaurant a la carte.
Această provocare a încercat a fi combătută prin mai multe măsuri. Prima a fost aceea de a construi o terasă pe structură metalică la aceeași cota cu interiorul și pe toată lungimea acestuia, cu o lățime generoasă. Apoi, în aceași idee, de a diminua aspectul îngust și lung al spațiului, s-au instalat ferestre culisante pe toată latura lungă a spațiului. În felul acesta, în periaoda în care terasa este funcțională, spațiul se dublează, unindu-se cu terasa, reducând considerabil efectul de vagon.
Pentru a aduce dinamism și coerentă spațiului, s-a optat pentru o împărțire în trei zone de stat, cu o tranziție vizibilă doar la nivelul pereților. Cea mai intensă, din punct de vedere cromatic este zona centrală, acolo unde s-a folosit într-o cantitate mare, o culoare puternică, efectul fiind dublat și de decorațiuni în același ton, pentru a accentua efectul scenografic.
Fructificând deschiderea stradală pe toată lungime sa, Osteria Moo își transpune oaspeții într-o lume fantastică, contrastantă și cu elemente grafice surprinzătoare.
Nelansand totuși complet la o parte și ideea unui restaurant tip vagon, s-a pus accentul și pe orizontală printr-un brâu median în contrast alb-negru care leagă toate zonele, inclusiv zona barului, dând unitate spațiului și creând un aspect ludic.
Mobilierul a fost realizat cu precădere din metal combinat cu materiale ceramice de tip mozaic, de la pardoseală până la placarea barului și chiar a blaturilor meselor.
Rigurozitatea spațiului se încheie cu barul de formă sinusoidală, ce își continuă forma pe verticală cu un panou metalic care desparte zona de bucătărie de zona de servire .
Stilul este unul eclectic, inspirația de baza fiind universul circului, transpusă în culori diafane dar complementare, în jocul cu forme geometrice - dungi, pătrate , contraste puternice alb - negru.
Poate fi remarcat totuși și un stil industrial dat de toate aceste elemente metalice negre ce compun spațiul, de jocul de oglinzi de la nivelul stâlpilor, însă print-urile cu animale în culori diafane, plantele , chiar și culorile putenice îl scot din această zona. O ușoară influență rococo se remarcă chiar prin această prezența abundență a plantelor și a imaginilor cu animale, acest lucru sporind caracterul scenografic care s-a dorit a fi vizibil, în contrast cu cadrul urban din vecinătate.