Muzeul etnografic Panet

Autor(i):
arh. Robert Farczadi
arh. Laurențiu Pavel
Biroul:
Project A
Colaboratori:
ing. Hentter Nikolette, ing. Csakany Denes - structuri,
ing. Radu Luca - instalatii
Localizare:
România, jud. Mureș, Panet
Parametri:
RH: P / Sd: 292 m2 / Su: 199 m2 / POT: 14 / CUT: 0.13 / Cost: 240 €/m2

Comentariul autorului:

Minoritatea culturală maghiară este una dintre cele mai importante minorități din România, iar tradițiile, arhitectura și estetica sa au lăsat o amprentă incontestabilă asupra patrimoniului transilvănean, făcându-l o parte integrantă a peisajului rural și urban. Din păcate, multe case tradiționale devin victime ale extinderii urbane, eradicări culturale intenționate sau a neglijenței, provocând daune ireparabile patrimoniului nostru cultural.

Mezőpanit este o regiune culturală din jurul Târgu Mureș cunoscută pentru casele sale tradiționale din lemn, care sunt o parte importantă a peisajului rural. Aceste case sunt adesea făcute în întregime din lemn, inclusiv acoperișul și pereții sau o combinație de materiale locale precum lemnul și lutul pe un cadru făcut din ramuri. Ele sunt de obicei mici, cu un design simplu care reflectă arhitectura locală.
Una dintre aceste case din Mezőpanit se afla într-o stare avansată de degradare. Târnațul principal se scufundase cu mai mult de 90 cm, cu toate grinzile de talpă ale pereților atacate de putregai brun prismatic. Casa a fost construită pe o structură de cadru din lemn cu pereți din lut tencuiți peste un cadru primitiv din lemn. Întreaga structură a acoperișului era grav deteriorată, cu 80% din țigle sparte și infiltrații severe. Bugetul era aproape inexistent, comunitatea mică din Mezőpanit având resurse limitate.

Cu toate acestea, am preluat provocarea de a restaura această casă. Am dezvoltat o nouă rețea de fundație formată din coloane forate subțiri pe ambele părți ale pereților structurali dar independent de fundația existentă, interconectate cu grinzi de oțel care au descărcat grinzile principale și fundațiile care se tasaseră în timp, intervenția fiind în același timp complet reversibile. Am ridicat acoperișul și pragul la cota sa originală și am înlocuit toate elementele deteriorate ale pereților, refăcând-le cu lut și var.
Ușile și ferestrele originale au fost restaurate și vopsite apoi reinstalate. Aceeași abordare a fost luată cu grajdul, o clădire aproape de prăbușire. Prin reutilizarea materialului original și înlocuirea doar a strictului necesar, am reconstruit întreaga clădire dându-i o nouă funcționalitate
Pentru a moderniza clădirea, era necesară realizarea de instalații sanitare interioare. Cu toate acestea, în loc să inserăm elemente străine în casă, s-a adăugat o mică extensie pentru a înlocui costul coteț al porcului (care s-a prăbușit recent) și pentru a oferi facilitățile necesare astfel încât clădirea să poată îndeplini rolul său ca muzeu al vieții rurale. Această extensie servește și ca punte între nou și vechi, funcție și tradiție, conectând grajdul și casa.
Ca motiv de design, decorul tradițional găsit pe veranda originală a fost replicat pentru a crea un model 3D și o fațadă ventilată în același timp.