Ștefan Câlția - Însemnări dintr-un timp trăit

Autor(i):
Attila KIM Architects - Attila KIM, Adina MARIN
Colaboratori:
Curatori: Cătălin DAVIDESCU, Alexandra MANOLE
Foto: Serioja BOCSOK
Localizare:
România, București
Parametri:
Sd: 770 m2

Comentariul autorului:

Expoziția face parte dintr-o cercetare sistematică a operelor picturale și grafice mai puțin cunoscute din procesul creației lui Ștefan Câlția. Demersul curatorial de la Muzeul Național de Artă Contemporană propune structuri narative inspirate de discursul vizual cu o dominanță epică și se concentrează, în special, asupra lucrărilor realizate între anii 1965 și 1995. O privire retrospectivă asupra acestui interval evidențiază o constanță atât conceptuală, cât și estetică: parcurgând opera, remarcăm o pluralitate de atitudini, redate în compoziții cu zoomorfe sau monștri imaginați în peisaje tenebroase, dar și peisaje, naturi statice, călători care facilitează o înțelegere a lumii și o regăsire a echilibrului într-un spațiu cultural, politic, social și economic tulburat.

Bazat pe conceptul curatorial, intervenția arhitecturală urmărește capitolele tematice ale expoziției, creând un spațiu independent fiecăruia. Tema principală, Spectrul Răului este spațiul central al expoziției, de unde se poate ajunge spre spațiile fiecărei teme, organizate în jurul acestui mare volum verde închis. Pardoseala în această zonă este acoperită cu o mochetă închisă la culoare, care absoarbe zgomotul pașilor vizitatorilor, și care împreună cu oglinzile laterale ale podiumurilor de expunere, oferă o senzație de plutire.

Spațiile din jur sunt acoperite cu tapet alb-negru, reprezentând momente semnificative pentru opera artistului și definind o atmosferă generală de introspecție.