Refugiul Scara

Autor(i):
Arh. Anca Loghin
Arh. Ana Chiprian
Arh. Florin-Petru Florescu
Colaboratori:
Inițiatori: Asociația Montană Carpați
Colaboratori:
Substructură: Ductil Tech - Ing. Aurel Roșu | Mectrade Service
Suprastructură: ERGIO Wooden Construction | Nadig | Nvent | Urenditi
Învelitoare și panouri fotovoltaice: KPU | Metigla | Roofit.Solar | SolarTech Fotovoltaice
Transport elicopter: Conservation Carpathia | Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.
Consiliul Județean Argeș | Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Argeș
Localizare: România, jud. Argeș, Munții Făgăraș, altitudine 2146 m
Localizare:
România, jud. Argeș, Porumbacu Sus
Parametri:
RH: P / Sd: 33 m2 / Su: 26 m2

Comentariul autorului:

Muntele are propria viață, propriul ritm și propriul fel de a funcționa, motiv pentru care nu trebuie subestimat nicio clipă. Existența unui adăpost în proximitatea traseului de creastă nu este doar un pretext pentru a face un popas binemeritat, ci poate deveni vitală foarte rapid. Neprevăzutul, surpriza, schimbarea, toate sunt constante în viața montană, motiv pentru care refugiul își propune să ofere o contribuție semnificativă la acțiunile de intervenție ale Salvamontului și poate face diferența dintre viață și moarte.

Scara funcționează în dublu sens: ziua este orologiu solar, iar noaptea fereastră către stele. Refugiul este situat între vârfurile Scara și Negoiu din Munții Făgăraș și este divizat în două zone funcționale: vestibul (cu rol de windfang și depozitare) și spațiu comun, ce poate găzdui și adăposti confortabil un număr de 18 persoane. În condiții meteo extreme, atunci când parcurgerea traseului montan devine riscanta sau chiar periculoasă, această capacitate poate fi cu mult depășită. Inspirată din relieful montan din proximitate, povestea Scara a plecat de la un volum cu bază solidă și colțuri bine ancorate în pământ, animat de o fereastră la înălțime.

Refugiul are o secțiune transversală aerodinamică ce permite aerului interior să fie încălzit treptat — de la zona joasă a locurilor de dormit spre cea zveltă. Intenția unei singure ferestre amplasate strategic protejează Scara de vandalism, dar, mai important, devine coloana vertebrală a întregii structuri. Poziționată în cel mai înalt punct al refugiului, fereastra redefinește întreaga spațialitate, dând astfel naștere la o serie de experiențe . Oferă amplitudine în zona comună și deschide o comunicare vizuală cu exteriorul - spre ea privești, este sursa de căldură și lumină, ceea ce o transformă în orologiu solar. Mai mult, noaptea devine o fereastră către stele și lună, un fel de tablou viu care invită la visare.