(Re) – Construirea comunității din Archita

Autor(i):
Toma Mădălina Mihaela
Îndrumători:
Șef lucr. dr. arh. Adrian Moleavin
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P / Sd: 2665 m2

Comentariul autorului:

AMPLASAMENT
Amplasamentul ales pentru proiect se situează în satul Archita, Județul Mureș.

OBIECTIV
Încât satele au o altă scară umană, importanța unei comunități coagulate care să funcționeze este vitală. Implicarea comunităților în proiectele de revitalizare prin intermediul arhitecturii participative reprezintă nucleul revitalizării rurale. Abordarea proiectului este realizată din perspectivă multidisciplinară și urmărește pe lângă conservarea și revitalizarea patrimoniului construit, intregrarea comunității locale și dezvoltarea spiritului civic, prin ghidarea și instruirea sătenilor către modalități de practicare moderne ale agriculturii, care să facă față schimbărilor climatice și să poată deveni un model pentru crearea unei rețele de sate bine dezvoltate, la un nivel teritorial care să fie capabile să ofere bunuri și servicii.

PREMISE
Fenomenul depopulării satelor reprezintă o problemă de actualitate cu care se confruntă o mare parte din statele lumii. Nevoia unei intervenții este absolut necesară pentru a putea scoate satul din imaginea unei lumi arhaice în care a rămas, care nu poate fi justificată în contextul evoluției prezentului, nefiind o redare a unei realități, ci mai mult o evocare a trecutului.
Ca marea majoritate a acestor așezări, Archita a fost pentru mult timp un sistem închis, care accepta cu greu influențe exterioare, păstrând pentru secole anumite valori culturale și spirituale aproape nealterate. Transformările din timpul perioadei comuniste ce au creat și alimentat dezechilibre la nivelul comunității, au dus în final la fragmentarea ei. Exodul sașilor de după revoluție, sărăcia, excluziunea socială și accentuarea decalajului dintre mediul rural și cel urban, sunt numai câteva din elementele ce întrețin în continuare fenomenul de depopulare.
În circumstanțele contemporane, necesitatea unei intervenții care să deservească comunitatea locală este foarte clară. Folosirea arhitecturii ca un instrument al schimbării mediului rural, este o caracteristică a vremurilor în care trăim.