Muzeu de Artă Contemporană

Autor(i):
Bodnar Manuela-Ioana
Îndrumători:
ș. l. dr. arh. Tudora Gabriel
Universitatea:
Gheorghe Asachi
Facultatea:
de Arhitectură G. M. Cantacuzino
Localizare:
România
Parametri:
RH: 2S(parțial)+P+1 / Sd: 14308 m2

Comentariul autorului:

Tema propusă are ca scop realizarea unui Muzeu de Artă Contemporană. Situl propus pentru realizarea acestui program se regăsește în zona centrală a orașului Iași, impregnată cu nenumărate monumente și edificii religioase, culturale și administrative. În zonă predomină construcțiile cu regim redus de înălțime, excepție fiind cele din partea de N-E.
Fiind într-o zonă în continuă dezvoltare, aceasta oferă muzeelor posibilitatea de a contribui la extinderea axelor și legăturilor ce constituie subiectele propunerii actuale.
Conceptul pornește în primul rând de la dorința de a păstra și valorifica elementele cu caracter istoric aflate în cadrul amplasamentului, și anume casa aflată pe strada „Arhitect G. M. Cantacuzino” și zidul vechi ce îl străbate pe lățime. De asemenea, se urmărește realizarea unei legături între Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Centrul Internațional de Artă Contemporană.
Axele principale de compoziție sunt date de elementele de importanță ridicată din zonă, așadar, am creat o deschidere dinspre strada Sf. Petru Movilă pe directia Centrului Internațional de Artă Contemporană [A], îndreptarea volumului către Mitropolie și Palatul Culturii [B] și crearea unui pietonal al cărui ax se incheie cu Biserica Sf. Gheorghe Lozonschi [C].
Totodată, volumul este direcționat către perspectivele favorabile ale zonei, printre care se numără cele enumerate mai sus, dar și Dealul Galata [D] aflat în zona de S-V.
În scopul valorificării acestor direcții dar și a întregului ansamblu, am propus lărgirea străzii Iordachi Lozonschi, pentru realizarea circulației auto pe ambele sensuri, astfel încât strada Cloșca să fie transformată în pietonal. Pe terenul dintre cele două propun la nivel urbanistic extinderea ansamblului cu o zonă destinată laturii educaționale, găzduind ateliere pentru artiști.
Tema de proiectare dorește să ducă Muzeul de Artă Contemporană la nivelul următor, concentrându-se pe efectul pe care îl are arta și mediul de expunere asupra individului. Așadar, expozițiile vor urmări impactul emoțional asupra observatorului și îl vor invita pe acesta la interacțiune printr-un parcurs senzorial.
Accesul principal în muzeu se va realiza prin clădirea monument istoric, aceasta adăpostind totodată și zona destinată muzeografilor la un etaj inferior. Din zona de acces întâlnim două artere de circulație, una dintre ele îndreptându-se spre zona de expoziție, iar cealaltă spre zona de conferințe. Parcursul expoziției permanente coboară în subteran, ca la încheierea acestuia să revină în aceeași zonă din care a început, oferind posibilitatea de a se continua și în exterior, în cadrul piațetei create în inima sitului.
Am creat de asemenea și un parcurs exterior memorabil: fie că treci pe sub pasarelă și pe lângă clădirile cu caracter istoric, fie că treci pe sub volumul în consolă, pe lângă zidul vechi, parcursul este presărat cu zone vitrate atent amplasate pentru a putea privi în interiorul muzeului.
Casa monument istoric este pusă în valoare prin reabilitarea ei, acordându-i importanță prin funcțiunile pe care le găzduiește, iar zidul istoric este încorporat în zona de expoziție, fiind prezent atât în parcursul interior, cât și în cel exterior, păstrând inclusiv arcadele sale și incorporându-le în circuitul expozițional.
Atât zona comercială, cât și cea de conferințe sunt animate de o galerie verticală adiacentă calcanului, luminată natural de sus, legând spațiile armonios.
Prin urmare, întregul ansamblu invită la explorare, evidențiind atât elementele de o mare importanță aflate pe sit, cât și cele din vecinătate.