Comentariul autorului:
Romanian Design Week este cel mai important eveniment național care întrunește toate domeniile industriilor creative, prezentând o selecție din cele mai importante proiecte realizate în arhitectură, design de obiect, design vestimentar, design grafic, ca să enumerăm doar câteva din categoriile principale.
Toate edițiile RDW până acum și-au asumat încă un rol important în viața culturală bucureșteană: cea de a dezvălui și prezenta publicului pentru prima dată clădiri nefolosite, uitate, pe prag de shimbare sau proaspăt terminate. Astfel, de-a lungul anilor, vizitatorii RDW au avut privilegiul sa vadă Palatul Stirbei, sediul istoric al Camerei de Comerț și Palatul Telefoanelor nefolosite în prezent și redeschise cu ocazia RDW (2013, 2014 și 2018), să viziteze în premieră două clădiri realizate în urma unor concursuri de arhitectură, în speță Hanul Gabroveni, în prezent sediul ArCub și Piața Amzei (2015 și 2016) și să vadă înainte de începerea unei reconversii funcționale – poate pentru ultima oară în forma ei inițială – Garajul Mihăescu, datat din perioada interbelică (2017).
Expoziția centrală din anul 2023, pe lângă conținutul expozițional, a fost un eveniment important pentru mediul profesional arhitectural, deoarece clădirea gazdă, hala agroalimentară din Piața Amzei realizat după un concurs de arhitectură, a fost redeschis publicului, fiind folosită doar parțial pe vremea aceea, ca de altfel și acum. Proiectul a încercat să profite de toate atuurile oferite de clădire, mai ales punând accentul pe lumina naturală abundentă și pe volumetria interioară dinamică. Conceptul arhitectural s-a bazat pe transformarea halei pieței Amzei într-un adevărat loc de întălnire urban. Astfel, expoziția împărțită între nivel -1, care se unește pe verticală prin intermediul unui atrium și cu parterul clădirii, respectiv etajul 1, au căpătat două forme urbane diferite. La nivelul -1 a fost creat un parc interior, cu vegetație vie, și cu podiumuri de expunere care imitau niște bănci, iar la etajul 1 a fost simulat o promenadă urbană cu vitrine de expunere.
Intervenția arhitecturală principală a constat în realizarea unui podium generos, de-a lungul luminatorului central, care îngloba copacii și susținea vegetația joasă. Pereții spațiului au fost îmbrăcați în oglinda, astfel reflectând vitrinele de vis-a-vis și generând un spațiu mult mai amplu. La etaj, cu mijloace simple, au fost create niște diorame colorate. Tâmplăriile vitrinelor au fost realizate din profile simple de aluminiu, în care au fost introduse tuburi de neon pentru iluminatul vitrinelor.